Maukkaat ja super helpot kikhernetortillaletut

Tortillat ovat lapsesta saakka olleet yksi lempiruuistani. Nykyään kaupoista löytyy jo ihan kelpo tortillalettuja valmiina, mutta ne ovat suhteettoman hintaisia siihen nähden millaisista aineksista ne on valmistettu. Lisäksi paketit ovat ainakin puolet pienempiä kuin vehnätortillojen paketit, lettujen koko minimaalinen ja silti hinta moninkertainen! Joten muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta valmistan tortillalettuni yleensä itse. Ja se on muuten yllättävän nopeaa ja helppoa!


Gluteenittoman ruokavalion myötä aloin myös valmistaa tortillalettuni itse, käyttäen yleensä täyttävää ja proteiinipitoista tortillalettujen ohjetta. Meillä tuli kuitenkin viime kesän aikana kotiin kananmunakielto, koska sekä minulla että miehelläni todettiin yliherkkyys kananmunille. Ja me olimme aikamoisia kananmunien suurkuluttajia. Kananmuna on ollut kuitenkin yllättävän helppoa jättää pois ruokavaliosta, vaikka toki sitä välillä kaipaan. Kananmunilla valmistuvia tortillalettuja voin suositella lämpimästi kaikille kananmunia syöville, mutta meille munattomille on onneksi korvan takana myös muita ihania, maistuvia tortillalettujen ohjeita. Ihan ensi alkuun esimerkiksi nämä kikhernejauhoilla valmistuvat tortillaletut, jotka ovat samanaikaisesti sekä todella ravitsevia että hyvän makuisia.

Kikhernejauhot ovat yksi suosikkini esimerkiksi leipätaikinassa, sillä ne antavat taikinalle mukavaa lisämakua ja ovat ravinteikkaampia kuin esimerkiksi peruna-, riisi- ja maissijauhot. Kun vielä kikhernetortillan täyttää runsailla kasviksilla ja ihanilla mausteilla, tortilloista saa valmistettua todellista superruokaa.

Nämä tortillaletut ovat pienehköjä, ja ne syödään täytteiden kanssa kuoreksi taitettuna, pikemmin kuin rullana. Sikäli niitä voisi kutsua myös pehmeiksi kikhernetacoiksi, mutta itse olen aina erotellut tortillat tacoista nimenomaan kuoren pehmeyden perusteella. Tacot ovat minulle niitä rapeita sipsimäisiä maissikuoria, kun taas tortillat ovat pehmeitä lettuja.

Kikhernetortillaletut ovat luontaisesti gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia. Ne valmistuvat ihan muutamalla ainesosalla, eikä niiden leipominen vie kauaa, joten kokeile ihmeessä valmistaa letut itse ja nosta tortillat uudelle tasolle!

KIKHERNETORTILLALETUT

(6 pientä lettua)

6,5dl kikhernejauhoa
1,5rkl psylliumia
1/4tl suolaa
3dl vettä
Kookosöljyä paistamiseen
Perunajauhoja leivontaan

Sekoita kuivat ainekset yhteen ja lisää lopuksi vesi. Sekoita yhtenäiseksi massaksi. Anna taikinan turvota vartin ajan.Muotoile taikinasta pitkä pötkö, ja leikkaa se 6 yhtä suureen osaan. Voit valmistaa isoja tai pieniä lettuja makusi mukaan.


Jauhota pöytä tai leivonta-alusta perunajauhoilla, ja kaulitse tai muotoile käsin taikinan paloista ohuita pyöreitä levyjä.


Kuumenna kookosöljy paistinpannulla ja paista tortillalettuja muutama minuutti molemmin puolin. Varo polttamasta lettujen pintaa liian kuumalla levyllä.


Pinoa paistetut tortillaletut valmiiksi lautaselle ja tarjoile haluamiesi täytteiden kanssa. Letut saavat jäähtyä ennen syömistä. Jos lettuja jää yli, säilytä loppuja jääkaapissa suljetussa pussissa tai rasiassa, jotta ne eivät kuiva. Ennen syömistä letun voi lämmittää nopeasti mikrossa. Jos lettu tuntuu kuivahtaneen liikaa, voitele pinta vedellä pullasutia apuna käyttäen ennen lämmitystä.

Kikhernetortilloissa on ihan eri tavalla makua kuin muissa gluteenittomissa tortilloissa. Täytteillä tortilloita saa muokattua vaikka millä mitalla, mutta ihan kuin pizzapohjankin kanssa, kannattaa myös itse lettujen makuun panostaa. Näin tortillat maistuvat vielä entistäkin paremmalta!

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!