Gluteeniton banaani-pähkinäleipä

Banaanileipä on yksi ylivoimaisista suosikeistani, ja olenkin jakanut aiemmin täydellisen, proteiinipitoisen ja ravitsevan viljattoman banaanileivän ohjeen. Välillä reseptien kanssa haluaa hieman leikkiä vaihtelun vuoksi, ja joskus myös siksi, että kaapeista ei löydy juuri niitä raaka-aineita mitä tarvitsee.



Banaanileipä ei välttämättä tarvitse edes päällysteitä, mikä tekee siitä erinomaisen eväsleivän! Silloiseen tarpeeseen kotona ei kuitenkaan ollut tarpeeksi munia tai banaaneita eikä lainkaan mantelijauhoa. Banaanileivän tarpeessa lähdin sitten soveltamaan niillä aineksilla, mitä sattui olemaan. Kaappieni perusvarastolla, sanoisin.



Leipä onnistui niin paljon paremmin kuin osasin odottaa! Se on koostumukseltaan rouheisempi ja leipämäisempi kuin viljaton banaanileipä, totta kai, koska siinä on jauhoja seassa. Myös tämä gluteeniton banaanileipä on silti mehevä ja banaanin ihanasti makeuttama, ja lisäsäväyksen sille antaa pähkinävoi. Tällä hetkellä en osaa edes päättää pidänkö enemmän kestosuosikistani viljattomasta banaanileivästä vai tästä uudesta gluteenittomasta lempparista. Molemmat ovat nimittäin mielettömän herkullisia ja keskenään aika erilaisia leipiä.







Gluteeniton banaanileipä on kuivempaa kuin viljaton banaanileipä, mutta en missään nimessä kuvailisi sitä kuivaksi. Itse asiassa leivässä on aika täydellinen koostumus. Se on pehmeää, mutta siinä on selkeä kuori. Siitä irtoaa murusia, mutta se ei murene. Maultaan se on täyteläinen ja aavistuksen makea. Sisus on kuohkea, mutta ei höttöinen. Juuri oikeanlainen.


Leipä ei ole liian makea suolaisille päällysteille - suolainen ja makea yhdessä aikaansaavat ihanan makuparin, jossa kumpikin korostaa toistaan!


Uunituore lämmin leipä ja nokare aitoa voita - ah!






Makeudestaan huolimatta tämä banaani-pähkinäleipä kelpuuttaa päälleen myös suolaisia päällysteitä, ja oikeastaan juuri makean ja suolaisen yhdistelmä antaakin leivälle kivan makutwistin.

Taikina on sen verran iso, että siitä saa yhden isomman uunipadassa paistetun leivän, tai kaksi tavallisen kokoisessa leipävuoassa tehtyä. Jos haluat vain yhden leipävuoan verran, puolita ohje.

GLUTEENITON BANAANI-PÄHKINÄLEIPÄ


6 kananmunaa
2 banaania + 1 koristeluun
2dl mantelijuomaa tai muuta kasvimaitoa
1,5dl maapähkinävoita
1dl perunajauhoa
2dl gluteenitonta kaurajauhoa
2dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1/4tl suolaa
1tl kanelia
1tl leivinjauhetta

Blendaa kaikki ainekset paitsi kaurahiutaleet sekaisin. Sekoita lopuksi kaurahiutaleet mukaan käsin.

 
Käytin tällä kertaa kookosöljyllä voideltua uunivuokaa

Kaada taikina leipävuokaan tai uunivuokaan ja halutessasi viipaloi päälle banaania koristeeksi. Laita vuoka uuniin ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.






Tässä on yksi syy, miksi kannustan välillä rohkeasti mokaamaan, unohtelemaan ja soveltamaan ruokien kanssa - tuloksena voi olla jotakin mielettömän onnistunutta, jota ei olisi muuten tullut tehneeksi.







Tätä leipää tykkään syödä paitsi perus leivänpäällisten, myös itse tehdyn cashewtuorejuuston kanssa.





Tuorejuuston suolaisempi versio esimerkiksi mustapippurilla tai valkosipulilla maustettuna saa leivänkin maistumaan taas ihan uudella tavalla.





Leivältä ei mielestäni voi juuri enempää toivoa. Tässä gluteenittomassa leivässä on runsaasti proteiinia, kuitua, hyvälaatuisia hiilihydraatteja sekä rasvoja maukkaassa, koostumukseltaan täydellisessä paketissa!

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!