Kaikista parhaimmat vegaaniset ja gluteenittomat piparkakut

Vegaaniset piparkakut ovat viime hetken leipomukseni joulua varten, ja sikäli onkin erinomainen juttu, että vegaaninen ja gluteeniton piparitaikina valmistuu todella helposti. Olin ennakoinut ja valmistanut erän taikinaa jo etukäteen pakastimeen, jotta ehdin uunituoreena äitinä kaikista arjen uusista kuvioista huolimatta saada myös pipareita joulun ajaksi. Meidän pieni joulutonttumme ilahdutti sitten vanhempiaan ja syntyikin jo hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa, joten piparien leipomiselle jäi vallan hyvin aikaa. Taikina on niin simppeli ja nopea valmistaa, että se olisi toisaalta onnistunut vaikka vauva kainalossa.


  


Vegaaniset ja gluteenittomat piparit sopivat moneen erikoisruokavalioon, mutta eivät maistu lainkaan vaihtoehtoversioilta. Taikinaa valmistaessa piparien tummuutta voi säädellä mausteiden sekä kaakaojauheen määrällä. Tykkään itse melko vaaleista pipareista, mutta tällä kertaa sujautin taikinaan astetta enemmän mausteita ja tein pipareista tummemman ruskeita. Ne maistuivat täydellisiltä!

 

 


Piparitaikinan ohje mukailee paljon aiemmin valmistamieni piparien ohjeita, mutta jotta siitä saatiin vegaaninen, on ainesosissa myös eroja. Mikäli omaan ruokavalioosi sopii, kokeile ihmeessä myös gluteenittomia ja maidottomia piparkakkuja tai ihania viljattomia kurkuma piparkakkuja

Oheisella ohjeella sain kolme täyttä pellillistä piparkakkuja. Osa pipareista oli ohuempia, mutta kaiken kaikkiaan teen pipareistani aina hieman paksumpia, jotta niihin jää aavistus pehmeyttä. Jos leivot omasi todella ohkaisiksi, saat kenties vielä neljännen pellillisen.

 

GLUTEENITTOMAT VEGAANISET PIPARKAKUT


100g kasvimargariinia
2,5dl vaahterasiirappia
2,5dl kasvipohjaista kermaa (käytin kaurakermaa)
3dldl tattarijauhoa
2dl täysjyväriisijauhoa
2,5rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1rkl piparkakkumaustetta
1tl psylliumia
1tl leivinjauhetta
1/4tl inkivääriä
Ripaus muskottipähkinä
Ripaus suolaa

Mittaa margariini, vaahterasiirappi ja kasvikerma kattilaan. Kun margariini on sulanut, anna seoksen kiehahtaa nopeasti ja nosta kattila sen jälkeen pois levyltä. 

Sekoita kaikki loput ainekset erillisessä kulhossa. Lisää mukaan nesteseos ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Taikina on helpoimmillaan leivottavaksi kun se on kylmää, joten sitä kannattaa seisottaa ainakin pari tuntia tai mielellään yön yli jääkaapissa. Taikina leipoutuu mielestäni todella hyvin, eikä kaipaa juuri lisää jauhoja kaulintavaiheessa. Lisäsin itse kämmenellisen verran tattarijauhoja alustalle, eikä enempää tarvittu. Kun taikina on kylmää ja kohmeista, se irtoaa helposti alustasta.

 

 
 


Kaulitse taikina haluamasi paksuiseksi levyksi ja painele muoteilla mieluisia pipareita. Kypsennä pipareita 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia pipareiden paksuudesta riippuen.

Piparit kannattaa säilyttää kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä, jotta ne pysyvät tuoreen tuntuisina läpi joulun. Koska pidän omistani pehmeinä, ilmatiivis keksipurkki säilyttää mukavasti myös kosteuden ja piparien pehmeyden. Mikäli haluat omat piparisi kovina ja rouskuvina, anna niiden jäähtyä kunnolla paistamisen jälkeen ja katso, että ilma pääsee kiertämään säilytysastiassa. Kovat piparit säilyvät pehmeitä versioita pidempään, niihin ei ole jäänyt kosteutta.

 

 


Jouluun onkin nöin yhtäkkiä enää alle viikko aikaa, ihanaa! Joulun saapumista kannattaakin tunnelmoida mahdollisimman paljon etukäteen, koska se on pian taas ohitse. Pipareiden leipominen on yksi loistava keino fiilistellä joulun tulemista ja nauttia ihanasta joulun tuoksusta keittiössä! Tänä vuonna taitaa kaiken lisäksi olla Etelä-Suomea myöten valkoinen joulu...

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!