Gluteenittomat vegaaniset korvapuustit

Gluteenittomien pullien leipominen on ollut minulle iso haaste. Pullat eivät millään kohoa yhtä kauniiksi gluteenittomilla jauhoilla kuin vehnäjauhoilla, ja kun lisäksi heitetään vielä vegaaniset vaatimukset, olin jo varma, ettei pulla vaan kuulu enää osaksi minun elämääni. Mutta onneksi lähdin kokeilemaan, sillä monen monituisen yrityksen ja erheen kautta onnistuin saamaan aikaiseksi aivan loistavan gluteenittoman ja vegaanisen pullataikinan, jolla syntyi myös suunnattoman herkullisia korvapuusteja!

 


Gluteenittomassa ja vegaanisessa pullataikinassa piilee kaksi salaisuutta, nimittäin soijajogurtin ja tietyn jauhoseoksen käyttö. En nyt sano etteikö taikina onnistuisi myös muilla jauhoseoksilla, mutta oman kokemukseni mukaan Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseos on ihan paras. Sen lisäksi, että on paljon helpompaa mättää jauhoja vain yhdestä ja samasta pussista, kyseinen jauhoseos on myös todella laadukas. Siinä on tasan erilaisia jauhoja ja psylliumia tuomaan sitkoa, ei muuta. Todella monet jauhoseokset on nimittäin makeutettu valmiiksi, tai niissä on mukana vehnätärkkelystä. Vehnätärkkelys toki tekee pullista enemmän vehnäjauhopullien kaltaisia, mutta jos haluaa luontaisesti gluteenittomia leivonnaisia, se ei ole enää vaihtoehto. Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta. Ja tämä ei ole mainos, vaan ihan aito suositus hyväksi kokemalleni tuotteelle. Etenkin pullien ja muiden kuohkeutta vaativien leivonnaisten kanssa oikeanlaiset jauhot ovat kaiken aa ja oo.

 


Korvapuustit ovat pullista omia suosikkejani, enkä tälläkään kertaa säästellyt ihanien täytteiden kanssa. Korvapuustit voi täyttää ihan oman makunsa mukaan, mutta ohjeessa käytetyt määrät ovat siis ne mitkä itselläni kuluivat. Mielestäni kyseisillä määrillä korvapuusteista tuli ihanan kanelisia ja makeita, mutta ei liian sokerisia. Ainut mitä jäin kaipaamaan on aito voin maku, sillä se vain sopii pulliin kerrassaan loistavasti. Margariini toimii vegaanisessa pullataikinassa oikein hyvin, mutta toki voin makuun tottuneelle se voi tuntua alkuun laimeammalta. 

Paistoin pullista osan täytteet ylöspäin ja osan sivuttain. Sivuttain olevista valui jonkin verran täytettä pellille, mutta muuten nekin pysyivät oikein siistin näköisinä. Gluteenittomilla jauhoilla leivottaessa pullat jäävät väriltään vaaleammiksi, mutta jos haluat lisätä taikinaan väriä, voit käyttää agavesiirapin tilalla väriltään tummempaa vaahterasiirappia tai kookossokeria. Gluteenittomat pullat myös kohotetaan vasta leipomisen jälkeen, sillä gluteenittomat jauhot menettävät kuohkeutensa jos ne ovat ehtineet kohota ennen vaivaamista.

 

Toivottavasti moni teistäkin samojen pullahimojen kanssa kamppaillut saa tästä ohjeesta kaivattua apua pullien leipomista varten.

GLUTEENITTOMAT JA VEGAANISET KORVAPUUSTIT

 GLUTEENITON JA VEGAANINEN PULLATAIKINA


6dl kasvimaitoa (käytin 5dl kauramaitoa ja 1dl kookoskermaa)
50g tuorehiivaa
250g maustamatonta soijajogurttia
1/2dl agavesiirappia
1,5rkl kardemummaa
10dl Virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseosta
50g kasvimargariinia

Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Sekoita erillisessä kulhossa kaikki muut ainekset margariinia lukuun ottamatta. Voit lisätä joko kaikki jauhot kerralla tai jättää osan lisättäväksi vasta leivontavaiheessa. Itse lisäsin kaikki kerralla, enkä leivontavaiheessa tarvinnut lisää jauhoja enää lainkaan.

Sulata margariini pehmeäksi, mutta ei juoksevaksi. Sekoita hiivaseos muiden ainesten sekaan, ja lisää lopuksi myös margariini. Sekoita ainekset tasaiseksi, hyvän sitkon omaavaksi taikinaksi mielellään käsin tai yleiskoneella. 

 


Tarvittaessa jauhota pöytä tai leivonta-alusta ja kumoa taikina alustalle. Kaulitse taikinasta ohut tasainen levy. Oma leivonta-alustani on sen verran pieni, että kaulitsin taikinan kolmessa erässä. Muutenhan se ei haittaa, paitsi rumiksi jäävien päätypalojen osalta, joita tuli tällä tyylillä enemmän. Onneksi maku on silti niissäkin kohdallaan!

Täytteeksi


~200g kasvimargariinia
1,5dl kookossokeria
4rkl kanelia

Sulata margariini jälleen pehmeäksi, mutta ei juoksevaksi. Levitä margariinia joka puolelle kaulitun taikinalevyn pinnalle. Ripottele päälle vielä kanelia ja kookossokeria.

 


 

Rullaa taikinalevy tiiviiksi pötköksi ja leikkaa se yhtä moneen tasapaksuun osaan. Asettele palaset uunipellille leivinpaperin päälle haluamallasi tyylillä joko pystyyn tai poikittain. Voit myös asetella palaset esimerkiksi vuorattuun kakkuvuokaan ja valmistaa Bostonkakun.

 

Anna korvapuustien kohota pellillä lämpimässä paikassa liinan alla noin tunnin ajan. Jos haluat, voitele puustien pinta ennen paistamista vaahterasiirapilla, kasvimaidolla tai margariinilla. Pinnalle voi myös ripotella vielä lisää kanelia ja/tai kookossokeria. 

 

Paista korvapuusteja uunissa keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jätin omani vielä hetkeksi uuniin odottamaan sen jäähtymisen ajaksi paistamisen jälkeen, jotta ehdin maistaa niitä lämpimänä. Lisäaika ei onneksi ehtinyt kuivattamaan ihanan meheviä puusteja! Varo kuitenkin paistamasta niitä liian pitkään, jotta pullissa säilyy mehevyys.

 


Gluteenittomat ja vegaaniset korvapuustit säilyvät hyvin muutaman päivän ihan huoneenlämmössä, mutta ne kannattaa säilyttää ilmatiiviissä astiassa, jossa ne pysyvät kosteina ja pehmeinä. Pidemmällä tähtäimellä ehdottomasti paras tapa pullien säilömiseen on pakastin, jossa pullat säilyvät pitkään. Lisäksi pullat saa helposti sulatettua mikrossa ja nautiskeltua uudelleen lämpiminä ja pehmeinä, ihan kuin ne olisivat jälleen uunituoreita.

 


Olen viime aikoina syönyt yhden puustin melkein joka päivä teekupin ohessa, ja isoksi luulemani pakastepussi on alkanut uhkaavasti tyhjentyä. Onneksi minulla on nyt tämä loistava ohje jemmassa seuraavia leivontakertoja varten, jolloin saan eteeni onnistuneita gluteenittomia ja vegaanisia korvapuusteja milloin vain. Taikina oli niin helppoa käsitellä ja käyttäytyi leivottaessa täydellisesti, ettei pullien väkertäminen tunnu lainkaan työläältä prosessilta. Leipominen on kaiken lisäksi täydellisen rentouttavaa puuhaa kylmän ja pimeän talven keskellä. Kun iskee kädet taikinaan ja alkaa vaivaamaan, mieli tyhjenee kaikesta turhasta ja samalla koko keho rentoutuu. Kun palkinnoksi saa vielä huumaavan kanelisen pullan tuoksun leijumaan ympäri kotia, ei parempaa voisi ollakaan. 

Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!