Hauska raaka toukka-kakku

Toukka-raakakakku valmistui tilaustyönä. Sain jokin aika sitten työkaveriltani pyynnön tehdä synttärikakun hänen poikansa 1-vuotis juhliin. Toiveena oli, että kakku olisi raakakakku ja eläinmaailmaan sopiva. Juhlien teemana oli panda, mutta ajattelin pandan värityksessä käytettävän raakalakritsin olevan turhan tujua yksivuotiaalle sankarille. Omasta lapsuudestani muistan äitini useampana vuonna tekemän toukka-kakun, joka on kenties kautta aikojen suosikkini. Toukan vartalo taisi muodostua kääretortusta, joka oli koristeltu kermavaahdolla ja todellisella karkkiräjähdyksellä. Toukka-kakku oli aina hitti. 
Toukka sopi hyvin myös Panda-teeman sekaan!


Koska raakakakut pitää jähmettää ennen syömistä, ajattelin toukan olevan toteutettavissa. Valmistin toukan vartalon jähmettämällä kakun leipävuoassa, ja muotoilin pään erikseen aikanaan käyttämäni moussetäytteisten raakasuklaamunien ohjeen mukaan. Mousse on koostumukseltaan muovailuvahamaista ja siitä saa hyvin muotoiltua haluamansa muotoisen pään, jonka saa liitettyä toukan vartaloon painelemalla reunat kakkuun kiinni. Lisäksi toukka tarvitsi toki koristeita. Käytin myös koristelussa raakakakun terveellisempään linjaan sopivia herkkuja. Jalat valmistuivat helposti gluteenittomasta lakusta. Koristelun kanssa saa heittäytyä luovaksi ja hassutellakin, itse pyrin pitämään linjan melko selkeänä ja pelkistettynä, jotta myös kakun eriväriset kerrokset pääsevät esiin.Toukan vartalossa voi käyttää hyvinkin erilaisia makuyhdistelmiä. Eriväriset kerrokset antavat kakulle lisää makua ja samalla tekevät toukasta hauskan värisen. Valitsin tässä kakussa käytettäväksi keskenään harmoniset ja samalla mukavan lempeät maut suklaan, päärynän ja vaniljan. Suklaa olisi yksinään kovin tuhtia tavaraa raakakakkuihin tottumattomalle, mutta hedelmäinen päärynä ja täyteläinen vanilja pehmittävät makua ja raikastavat kokonaisuutta.

En tehnyt toukan vartalo-osan erillistä pohjaa, vaan tein pohjan alustaksi, jonka päälle toukan voi asetella. Näin kakku oli myös helpompi kuljettaa perille ja siirtää kakkukuvusta varsinaiselle tarjoiluastialle. Pohjasta tulee kova ja enemmän keksimäinen, kuin kakkupohja. Kakusta on helppo leikata paloja erikseen ilman pohjaa, ja murtaa pohjasta paloja erikseen vaikka sormineen.

Toukka-raakakakun parissa touhuaminen oli hauskaa ja inspiroivaa, ja olin lopputulokseen melko tyytyväinen - niin onneksi myös itse päivänsankari sekä hänen äitinsä! Pohjan olisin halunnut koristella kauniimmin, ja saada toukan päästä valkoisemman. Lisäksi täytyy myöntää, että esimerkiksi railakkaan värikkäät M&M-karkit olisivat olleet hauska lisä koristelussa. Nyt toukka-kakku on kuitenkin maistuva, terveellinen ja ravitseva raakakakku, josta saatiin juhlissa nauttia ilman sokerikrapulaa.

Tein toukan vartalon 25cm leipävuokaan. Täytteiden tarkkaa määrää oli vaikea arvioida prikulleen oikeaksi, joten osaa jäi hieman yli. Käytin ylimääräistä päärynätäytettä pohjan koristelussa, ja vaniljatäytettä toukan pään massassa alkuperäisessä mousse-täytteessä olleen kookosmaidon sijaan. Siinä on yksi syy, miksi toukan päästä tuli tummempi kuin olisin halunnut.

Ohjeessa lukevat samat määrät kuin mitä itse käytin. Vaniljatäytteen määrät voi puolittaa, jos et halua käyttää sitä myös toukan pään valmistuksessa. Vaniljatäytteen tilalla voit käyttää 1,5dl juoksevaa kookosmaitoa. Voit valita itse käytätkö mahdollisesti ylijääneen täytteen esimerkiksi pieneen raakakakkuun, herkulliseen raakafudgeen tai vaikka kotitekoiseen pirtelöön. Jos käytät isompaa vuokaa, täytteitä edes välttämättä jää yli.

Raakafudge syntyy helposti sekoittamalla ylimääräiset täytteet ja lisäämällä sekaan esimerkiksi raakakaakaojauhetta. Sitten vain massa vuokaan tai yksittäisiin muotteihin, ja jääkaappiin jähmettymään. Jähmettyneen fudgen voi leikata valmiiksi palasiksi.

Raakakakut ovat monesti leivontaa hauskimmillaan, koska terveellisten raaka-aineiden lisäksi ne mahdollistavat vaikka minkälaisten luovien leivosten ja herkkujen valmistamisen! Raakakakuissa voi leikitellä värien ja makujen maailmalla loputtomiin, ja erilaisia muotteja käyttämällä valmistaa hauskan muotoisia kakkuja. Raakaleivonta onkin itselleni kuin askartelua, jossa pääsee käyttämään käsiään ja muovailemaan leivonnaisia omien mieltymysten mukaan.

Kenties tämän toukka-raakakakun jälkeen vuorossa voisi ollakin se pandan tai kenties junan näköinen raakakakku!

Aloita kakun valmistus liottamalla pähkinöitä ainakin neljä tuntia kylmässä vedessä. Kerrosraakakakku valmistuu vaiheittain, koska edellisen kerroksen on ehdittävä jähmettyä, ennen kuin uuden levittää sen päälle. Ehdit siis hyvin valmistella seuraavan kerroksen raaka-aineet valmiiksi aiemman jähmettyessä jääkaapissa.

Kerrosten järjestyksen voit toki valita itse. Itse laitoin suklaan pohjalle, eli vuokaan kumottaessa viimeiseksi, sillä se on tukevampaa kuin muut täytteet ja antaa kakulle näin ollen tukevan pohjan.

Viimeisenä vinkkinä voin todella lämpimästi suositella silikonisia vuokia. Etenkin raakaleivonnaisten kohdalla kakut ynnä muut herkut on helppo kumota pois joustavasta vuoasta. Metallinenkin vuoka toimii, mutta muista vuorata se etukäteen leivinpaperilla, jotta saat nostettua sen avulla jähmettyneen kakun pois vuoasta.

RAAKA TOUKKA-KAKKU


Pohja

3dl mantelijauhoa
1dl kookosöljyä
1rkl vaahterasiirappia

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita kaikki ainekset yhtenäiseksi massaksi, ja painele massa ohueksi levyksi tarjoiluastian päälle.
Valmistin pohjan itse suoraan leivinpaperilla vuoratun kakkukuvun pohjalle, jotta sain sen valmiiksi kuljetusastiaan.


 
Tein pohjan pinnalle haarukalla hieman röpelöistä kuviota, jotta alusta näyttäisi enemmän hiekalta.


Anna pohjan jähmettyä jääkaapissa.


Vaniljakerros

2 tölkkiä kookosmaitoa
2,5dl cashewpähkinöitä
1,5dl kookosöljyä
1/2dl agavesiirappia
1rkl psylliumia
Ripaus Bourbon vaniljajauhetta


Sulata kookosöljy vesihauteessa. Käytä kookosmaitotölkistä vain tölkin pinnalla oleva paksu, valkoinen osa. Itse tykkään käyttää kookosmaitotölkit huoneenlämpöisenä, jolloin pinnalle kertynyt kookoskerma on pehmeää ja helposti sekoittuvaa. Toiset taas tykkäävät pitää tölkkejä yön yli jääkaapissa, jotta kerma kovettuu tölkin pinnalle. Minusta kovettuneen kerman lusikoiminen irti ja sekoittaminen sileäksi on kuitenkin turhan hankalaa, joten käytän kookosmaitotölkkien aina huoneenlämpöisenä.

Sekoita tehosekoittimella yhteen kaikki ainekset kookosöljyä lukuun ottamatta. Pyri saamaan massasta täysin sileää.

Lisää lopuksi kookosöljy koneen mielellään samanaikaisesti pyöriessä. Jos kone ei voi olla päällä samaan aikaan kun lisäät öljyn, kaada öljy kerralla muiden ainesten sekaan ja laita kone päälle mahdollisimman nopeasti, jotta öljy ei ehdi paakkuuntua.


 


Kaada vaniljatäyteen leivinpaperilla vuoratun tai silikonisen leipävuoan pohjalle. Kopauta vuokaa muutaman kerran pöydän pintaa vasten, jotta ilmakuplat hajoavat.

Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan ennen muiden täytteiden lisäämistä. Täytteen ei tarvitse olla kokonaan kovettunutta, mutta sen pinnan täytyy olla tarpeeksi hyytynyt, jotta täytteet eivät sekoitu toisiinsa.


Päärynäkerros

1dl päärynäsosetta
1 tölkki kookosmaitoa
2tl viherjauhetta
1rkl sitruunamehua
1dl kookosöljyä
2dl cashewpähkinöitä
3rkl agavesiirappia


Sulata kookosöljy vesihauteessa. Käytä kookosmaitotölkistä vain tölkin pinnalla oleva paksu, valkoinen osa.

Sekoita kaikki ainekset kookosöljyä lukuun ottamatta tehosekoittimella sileäksi massaksi. Lisää lopuksi kookosöljy tehosekoittimen samalla pyöriessä.

Kaada täyte vuokaan kun vaniljatäytteen pinta on tarpeeksi jähmettynyt. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan.Suklaakerros

2rkl raakakaakaojauhetta
1 tölkki kookosmaitoa
60g raakasuklaata (käytin Goodion mustikkasuklaata)
1/2dl raakakaakaovoita
2dl cashewpähkinöitä
1/2dl vaahterasiirappia


Sulata raakasuklaa ja kaakaovoi vesihauteessa. Voit käyttää maustettua raakasuklaata tai ihan vain raakakaakaomassaa makusi mukaan.


Käytä kookosmaitotölkistä vain tölkin pinnalla oleva paksu, valkoinen osa. Sekoita tehosekoittimella kaikki muut ainekset paitsi raakasuklaa ja kaakaovoi sileäksi massaksi. Lisää lopuksi raakasuklaa ja kaakaovoi tehosekoittimen samalla pyöriessä.


Kaada täyte vuokaan päärynäkerroksen päälle, kun sen pinta tuntuu tarpeeksi hyytyneeltä.


Laita vuoka jääkaappiin ja anna kakun jähmettyä ainakin useamman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään. Kakku on valmis, kun sen saa irrotettua vuoasta kokonaisena ja täysin jähmettyneenä. Silikoninen vuoka on hyvä apuri tässäkin, sillä sen läpi voi helposti tunnustella onko alimmainenkin kerros jo kovettunut.


Kumoa valmis kakku tarjoiluastialle pohjan päälle.Pää


1,5dl vaniljatäytettä TAI 1,5dl juoksevaa kookosmaitoa
1dl cashewpähkinöitä
1,5rkl psylliumia
1rkl agavesiirappia
Ripaus vaniljajauhetta


Voit valmistaa toukan pään missä vaiheessa kakun valmistusprosessia tahansa, mutta muista antaa sillekin aikaa tekeytyä jääkaapissa. Heti valmistuksen jälkeen pään koostumus on vielä pehmeä ja melko vetelä, mutta jo muutamassa tunnissa jääkaapissa se muuttuu helposti muovailtavaksi.


Sekoita kaikki ainekset psylliumia lukuun ottamatta tehosekoittimella sileäksi, yhtenäiseksi massaksi. Lisää lopuksi psyllium, ja pyöräytä ainekset vielä nopeasti sekaisin.


Kaavi massa erilliseen kulhoon ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti. Kun massa alkaa tuntua sopivan turvonneelta ja jämäkältä, voit muovailla siitä käsin haluamasi muotoisen pään.

 
Kuvassa näkyy hieman koristelua varten hankittuja aineksia. Yoyo-hedelmärullia en lopulta käyttänytkään, mutta ajattelin niiden sopivan joskus loistavasti esimerkiksi auto-kakun renkaiksi.
Kiinnitä pää toukan vartalo-osaan painelemalla reunat käsin kiinni vartaloon. Pään pitäisi pysyä hyvin aloillaan, mutta halutessasi voit levittää kiinnitysosaan esimerkiksi sulaa raakasuklaata, joka kovettuessaan liimaa pään kiinni. Itse en laittanut mitään kiinnikkeitä, sillä pää pysyi hyvin paikoillaan ilmankin.Koristeeksi esimerkiksi

Gluteenittomia lakuja
Pähkinöitä
Kuivahedelmiä
Hedelmärullia
Raakasuklaata
Hedelmäkarkkeja
Värikkäitä pastilleja
KookoskermavaahtoaValitse millaisilla lisukkeilla haluat toukan koristella, ja heittäydy luovaksi. Ohessa muutamia ideoita, joilla koristelu onnistuu hyvin.


Käytin itse Ruohonjuuresta ostamiani "terveyskarkkeja", sulaa raakasuklaata sekä gluteenittomia lakupaloja.


  
Toukan naama ja tuntosarvet syntyivät Nakd-raakanameilla. Tuntosarvissa dippasin namien toisen pään sulaan raakasuklaaseen, ja asettelin palaset päällekkäin. Hammastikut toimivat hyvänä tukena tuntosarville sen aikaa, että suklaa ehti kovettua. Hammastikuista jääneet reiät sai helposti taputeltua piiloon.


Raa'an toukka-kakun valmistus jännitti etukäteen, kuten aina tehdessäni tilauskakkuja, sillä silloin kakkujen on vain pakko onnistua. Kun tilauskakkua ei voi edes maistaa etukäteen, jännittää lopputulos sitäkin enemmän. Ilahduin kuitenkin siitä, kuinka hyvin toukka-kakku onnistui ja etenkin, kun kakun tilaaja vaikutti tyytyväiseltä. Koska tavallisia pyöreitä raakakakkuja on tullut tehtyä jo niin paljon, tällainen uudenlainen haaste oli enemmän kuin tervetullut.Odotan oikein innolla millaisia raakakakkuja keksin jatkossa valmistaa! Heittäkää haaste!

❤️Sara


Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!