Gluteenittomat banaaniskonssit

Nämä gluteenittomat banaaniskonssit ovat uusin löytöni, ja olen nautiskellut niitä hartaudella nyt usean aamun putkeen. Minun täytyy tosin tunnustaa, etten ole ollut ihan varma mikä skonssi oikein on. Sehän on vähän kuin teeleipä, mutta samalla se muistuttaa hyvin paljon myös muffinia. Skonssit eivät ole makeita leivonnaisia, mutta eivät oikein suolaisiakaan. Niitä nautitaan yleisesti teeaikaan juurikin teeleivän asemasta, mutta myös osana aamiaista tai lämmintä ateriaa. Tässä taas tulee esiin suuria eroavaisuuksia englantilaisten ja amerikkalaisten skonssien välillä. Siinä, missä perinteinen englantilaisessa skonssissa rasvaa ja makeutusta on käytetty säästellen, amerikkalainen versio on selkeästi rasvainen ja usein myös makea leivos. Toiset panostavat täytteisiin syömisvaiheessa, ja toiset täyttävät skonssit erilaisilla herkuilla jo leivottaessa. Voisi siis sanoa, että skonssit taipuvat moneksi. 

 Tekemäni banaaniskonssit ovat hyvin erilaisia kuin perinteiset skonssit, mutta koska yksi leipomisen parhaita puolia on luovuus ja kekseliäisyys, kutsun näitä banaanin makuisia herkkuleivonnaisia skonsseiksi, sillä siihen tarkoitukseen ne on valmistettu. Banaaniskonssit ovat makeita, mutta koska makeus tulee banaanista, ne eivät ole muffinimaisia vaan pikemmin banaanileipää muistuttavia. Ne eivät tihku rasvaa, mutta eivät ole myöskään kuivia. Banaaniskonsseissa on melko herkullisen mehevä koostumus ja rapeahko pinta. Lämpimän ruuan ohessa en niitä välttämättä tulisi syöneeksi, mutta sen sijaan ne sopivat osaksi mitä tahansa muuta ateriaa. Suosikkini on juuri se aamupala tai klassinen iltapäivätee, jolloin ihana tuorejuustolla voideltu skonssi tulee nautittua perinteiseen tyyliin. 

 

Banaaniskonssit ovat todella helppoja valmistaa, eikä niiden valmistukseen kulu edes kauaa. Halutessaan sekaan voi myös ripotella esimerkiksi pähkinöitä tai kuivahedelmiä. Miksi ei myös suklaata.


GLUTEENITTOMAT BANAANISKONSSIT

 
100g leivontamargariinia
3dl täysjyväriisijauhoa
2,5dl perunajauhoa
1tl leivinjauhetta
4 (ylikypsää) banaania
3dl kasvipohjaista maitoa (käytin kookosmaitoa)
1/4tl kardemummaa
Ripaus suolaa

Sulata margariini juoksevaksi, ja sekoita siihen jauhot sekä leivinjauhe.

Sekoita loput ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sileäksi seokseksi. Kaada seos jauhojen sekaan, ja työstä yhtenäiseksi massaksi.

 


Vuoraa esimerkiksi piirakkavuoan pohja leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Voit myös paistaa helposti yksittäisiä skonsseja muffinivuoassa. Halutessasi voit voidella pinnan esimerkiksi vaahterasiirapilla, kasvimaidolla tai vedellä. Pinnalle voi myös viipaloida banaaninpaloja.

Kypsennä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes taikina on hyytynyt ja aavistuksen ruskettunut.

 

 

Leikkaa valmiiksi paloiksi ja syö mahdollisimman monta heti uunituoreena!

 

 

Banaaniskonssit ovat, kuten banaanileipäkin, sikäli hauskoja makeita leivonnaisia, että ne toimivat niin suolaisten kuin makeiden päällysteiden kanssa. Oma suosikkini on tällä hetkellä yksinkertaisesti Påmackanin tuorejuusto, mutta kannattaa kokeilla myös esimerkiksi suolaisten leikkeleiden ja, jos maitotuotteet ovat ok, sinihome- tai vuohenjuuston kanssa. Kuvittelisin, että esimerkiksi vuohenjuusto ja viikunahillo olisivat aika lyömätön yhdistelmä skonssien päälle levitettynä. Uunituoreena banaaniskonssit eivät toisaalta tarvitse välttämättä mitään maistuakseen erinomaiselta. 

Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!