Vatsan parhaaksi lempeä luumusmoothie

Vatsavaivat ovat sellaisia, että jokainen niitä kokenut tietää miten inhottavaksi olo voi mennä. Siinä, missä ajoittaiset vatsanpurut, ilmavaivat ja vatsan oireilu kuuluvat toki jokaisen elämään, pääsääntöisesti vatsan kuuluisi voida hyvin. Yksi iso vatsan hyvinvointiin vaikuttava asia on ruokavalio, sillä syömällä omalla vatsallesi sopivaa ruokaa vatsasi voi ja toimii paremmin. Aina itselle sopivien ruoka-aineiden löytäminen ei ole helppoa, tiedän sen itsekin. Oma mahani on myös melkoinen stressipesäke, ja aina kiireen ja rasituksen käydessä liian suureksi, vatsani kyllä kertoo sen. Yksi iso apu omalle herkälle vatsalleni on ollut tämä lempeä luumusmoothie.


Luumusmoothie auttaa ruokaa sulamaan paremmin ja suolta tyhjenemään. Kuivatut luumut ovat erityisen tehokkaita, mutta niiden kanssa kannattaa juuri siksi olla varovainen. Vatsan oireillessa liian suuri määrä kuivattuja luumuja voi melkoisena kuitupommina vain pahentaa tilannetta. Lisäksi erityisesti fodmap-ruokavaliossa luumut ovat nimenomaan eiei. Jos kuitenkin oma vatsasi oireilee lähinnä hitaudella ja turpoamisella ja tiedät luumujen sinulle sopivan, kokeile ihmeessä tätä maukasta luumusmoothieta avuksi vatsavaivoihin.Vatsaongelmiin kannattaa yrittää löytää apua ennen kaikkea ravinnon puolelta, jotta vatsan toimintaa on mahdollista parantaa pysyvästi. Apteekin lääkkeistä voi kyllä tarpeen vaatiessa saada pika-apua, mutta pitkällä tähtäimellä ne eivät ole ratkaisu itse ongelmaan vaan ainoastaan oireisiin.En ole itse koskaan kärsinyt varsinaisesta ummetuksesta vuosien takaisia ulkomaanmatkoja lukuun ottamatta. Nykyisellä ruokavaliollani pärjään hyvin myös reissussa, mutta vatsa kyllä toimii välillä ahdistavan hitaasti. Suurin syy itselläni tuntuu olevan juurikin stressi - lomalla vatsan kanssa ei ongelmia ole. Isolta osin syynä ovat varmasti myös parin vuoden takainen sairastelukierre ja sen aikana syödyt kuusi antibioottikuuria. Tämä luumusmoothie on helpottanut oloani todella monena sellaisena iltana, kun vatsa tuntuu turvonneelta ja olo tukkoiselta. Toivottavasti siitä on apua myös sinulle.
 
 

LEMPEÄ LUUMUSMOOTHIE

(yksi annos)

4 kuivattua luumua
2dl vettä
1/2dl haluamaasi kasvimaitoa (käytän yleensä manteli- tai kookosmaitoa)
Ripaus kanelia

Pilko luumut muutamaksi pienemmäksi palaksi ja laita 2dl:aan vettä likoamaan ainakin pariksi tunniksi. Itse liotan niitä yleensä aamusta iltaan tai yön yli.

Liottamisen jälkeen kaada luumut ja liotusvesi sekä muut ainekset tehosekoittimen kannuun ja sekoita sileäksi, juoksevaksi nesteeksi. Voit myös käyttää sekoittamiseen sauvasekoitinta.Nauti luumusmoothie tuoreeltaan kaikessa rauhassa. Jos kaipaat viileämpää smoothieta, voit lisätä sekoitusvaiheessa mukaan muutaman jääpalan, mutta huoneenlämpöinen versio voi hyvinkin olla vatsalle sopivampi.


 

Luumusmoothie on tehokkain nautittuna tyhjään vatsaan, mutta se kannattaa juoda siinä vaiheessa päivää kun vatsa eniten apua kaipaa. Itse juon sen yleensä välipalaksi, jolloin se ehtii helpottaa oloa vatsassa illan aikana.

Liotettuna kuivatut luumut ovat vatsalle lempeämpiä ja helpompia käsitellä. Lisäksi liotetut luumut toki sekoittuvat smoothieen helpommin.


Olen valmistanut luumusmoothieta myös lisäämällä seokseen muita aineksia, kuten banaania tai mustikoita, mutta silloin en niinkään hae siitä ensiapua vatsalle vaan herkullista välipalaa. Vatsan oireillessa kannattaakin pysytellä ihan simppelissä perusversiossa, ja syödä muutenkin helposti sulavia ruokia.

Tänä vuonna minulla on ollut kova aikomus antaa unelle ja levolle lisää aikaa, mutta vuosi onkin ollut melko erilainen kuin etukäteen odotin. Vatsan kanssa emme ole aina ihan sujut, mutta vatsan oireilussakin on aina se hyvä puoli, että kehoaan oppii kuuntelemaan ihan eri tavalla. Löytyy se itselleen sopiva ruokarytmi ja raaka-aineet, sekä tietynlainen lempeys omaa kehoa kohtaan. Kun vatsa oireilee, jossain on aina vikaa. Itse olen yrittänyt malttaa nukkua pidempään. Minulle se tarkoittaa usein nukkumaanmenon aikaistamista illasta, sillä aamuisin ponnahdan jalkeille poikkeuksetta aikaisin, olin väsynyt tai en. Mutta olen mennyt nukkumaan ennätysaikaisin ja yrittänyt jättää tarpeeksi tyhjää tilaa viikkoon voidakseni välillä ihan vain olla.Arki ei aina anna periksi tarpeeksi paljon ollakseen juuri sitä minun vatsalleni parasta, joten kiireen ja liian vähäisen levon keskellä otan avun vastaan niistä keinoista, joiden tiedän toimivan. Luumusmoothie on toiminut joka kerta!

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!