Vanhan ajan vaniljavanukas maidottomana

Vanukkaat, kiisselit, jogurtit ja mousset ovat kestosuosikkejani, joihin en kyllästy ikinä! Etenkin näin tuoreiden marjojen sesongin aikaan olen valmistanut useita erilaisia vanukaspohjia ihan vain lisukkeeksi noille raikkaille, makeille kesäherkuille. Tästä vanhan ajan vaniljavanukkaasta tuli niin hyvä, että halusin jakaa ohjeen myös täällä blogissa.
Törmäsin alkuperäiseen ohjeeseen Kotilieden sivuilla, ja halusin kokeilla samaista vanukasta maidottomana versiona. Ja maidoton versio onnistui kerrassaan loistavasti! Siitä tuli ihanan paksua, kermaista ja lusikoitavaa herkkua, jonka päälle sopii niin marjasose, hillo kuin tuoreet marjat ihan sellaisenaan. Olenkin valmistanut vanhan ajan vaniljavanukasta jo kolmena perättäisenä viikkona.

Kuvissa oleva vanukasannos oli ehtinyt seistä jääkaapissa noin kuusi tuntia. Seuraavana päivänä vanukas oli vielä parempaa, koska se oli ehtinyt jähmettyä suorastaan lohkeavan paksuksi.Maidoton vaniljavanukas on todella helppo ja nopea valmistaa, mutta sen jähmettämiselle on varattava hieman aikaa. Parhaimmillaan vanukas on saatuaan tekeytyä jääkaapissa jäähtyneenä. Yleensä olenkin valmistanut omani illalla, jolloin vanukas on ollut valmista aamupalaan mennessä. Jäähdyttämistä voi nopeuttaa laittamalla vanukaskulhon kylmään veteen ja sekoittamalla säännöllisesti.VANHAN AJAN VANILJAVANUKAS MAIDOTTOMANA

(neljä annosta)

3 kukkurallista rkl kookosöljyä
4rkl perunajauhoa
5dl kasvipohjaista maitoa (käytin riisimaitoa)
2-3rkl hunajaa (riippuen kuinka makeaa haluat)
1/2tl Bourbon vaniljaa
2 kananmunan keltuaista 

Sulata kookosöljy kattilassa ja sekoita siihen perunajauhot. Lisää kasvimaito pienissä erissä ja sekoita koko ajan kattilan pohjaa myöten. Kun kaikki kasvimaito on mennyt, kiehauta seos nopeasti, ja  madalla sen jälkeen lämpöä.


  
Lisää hunaja sekä vaniljajauhe, ja anna vanukkaan hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.

Riko keltuaisten rakenne kulhossa ja kaada keltuaiset vanukkaan sekaan. Sekoita huolella, jotta keltuaiset sekoittuvat vanukasmassaan.

Kaada vanukas erilliseen astiaan ja anna sen jäähtyä huoneenlämmössä. Sekoita välillä, jotta pintaan ei pääse muodostumaan kalvoa. Voit myös laittaa kulhon kylmällä vedellä täytettyyn tiskialtaaseen ja sekoitella vanukasta siellä, jolloin se jäähtyy nopeammin.


Itse käytin vanukkaan jäähdyttämisen jälkeen vielä blenderin kautta, jotta siitä tulisi varmasti täydellisen sileää. Nesteen sekoittaminen jauhoihin ei nimittäin suju ihan mutkattomasti, kun on vain kaksi kättä ja samanaikaisesti pitää kaataa, sekoittaa ja pidellä kattilaa pakoillaan. Jokunen paakku pääsi aina väkisin syntymään, mutta tehosekoitin onneksi selvitti tuon ongelman helposti.
 

Kun vanukas on jäähtynyt, se on periaatteessa valmista syötäväksi, mutta suosittelen laittamaan sen vielä ainakin muutamaksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään, jotta sen koostumus paksuuntuu vielä paremmin. Lisäksi vaniljavanukas maistuu erityisen hyvältä kylmänä.

Ellet sitten halua tarjota vaniljavanukasta esimerkiksi marjapiirakan ohessa, jolloin lämmin vanukas ja marjaisa piirakka ovatkin aika upea setti. 

Nautiskele vanhan ajan vaniljavanukasta sellaisenaan tai omilla suosikki lisukkeillasi. Kuten sanottu, marjat ovat vaniljavanukkaan kanssa aika lyömätön yhdistelmä.

 

Jos olet lainkaan vanukkaiden ystävä, suosittelen lämpimästi kokeilemaan vanhan ajan vaniljavanukasta maidottomana. Maidoton vaniljavanukas on täyteläinen ja silti raikas herkku, jossa on paksun vanukasmainen suutuntuma ja suussa sulava rakenne. Valmistus on niin helppoa, että maidotonta vanukasta kannattaa ehdottomasti valmistaa ihan itse.

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!