Veikeä sateenkaari chia-vanukas (G, M, V)

Värikäs ruoka tekee iloiseksi! Nyt saatte ohjeen hauskaan, väreissä räjähtävään vanukkaaseen, joka valmistuu helpommin kuin arvaattekaan! Chiansiemenillä valmistettava vanukas ei ole sinänsä se nopein valmistaa, koska siementen turpoaminen vie aikaa, mutta aktiivinen valmistusvaihe on hetkessä tehty, jonka jälkeen tarvitsee vain odotella. Joten kyllä, sanoisin että tämä vanukas on paitsi helppo myös todella nopea valmistaa!


Ihaninta on, että hauskat sateenkaaren väreissä loistavat raidat on tehty täysin luonnollisilla ja aidoilla raaka-aineilla. Otetaan esimerkiksi kurkuma. Tuo kellertävä mauste on ollut pinnalla jo tovin terveysvaikutuksiensa puolesta, ja lisäksi sillä on erittäin voimakas taipumus värjätä kaikki mihin se koskee. Etenkin tuore kurkuma on siitä syystä jopa hankala käsitellä. Tässä vanukkaassa tuosta värjäävästä ominaisuudesta onkin ennen kaikkea hyötyä! Ja toki ne terveysvaikutukset tulevat siinä sivussa.Kurkuman lisäksi vanukkaan raidat on värjätty muillakin ihka aidoilla superfoodeilla, niinkin yksinkertaisilla kuin kotimaisilla marjoilla, joita saa näin leikittelemällä lisättyä ruokavalioonsa ihan huomaamatta.

 

  

Pistäpäs siis vanukasta turpoamaan, niin voit jo muutaman tunnin kuluttua nautiskella omaa sateenkaaren väreissä loistavaa vanukastasi!

SATEENKAARI CHIA-VANUKAS

(kaksi annosta)

2dl kookosmaitoa
3dl vettä
1dl + 2tl chiasiemeniä
4rkl vaahterasiirappia
1rkl viherjauhetta (sekoitus tai esim. spirulina)
1tl kurkumaa
1rkl makeuttamatonta mustikkamehua (otin sulaneiden mustikoiden nesteestä)
3rkl makeuttamatonta punaista marjamehua (otin sulaneiden puolukoiden nesteestä)
1/2dl punaisia marjoja murskattuna (käytin puolukoita)
+ lisää makeutusta mikäli tarvitsee

Sekoita ensin yhdessä kulhossa kookosmaito, vesi ja vaahterasiirappi. Lisää sekaan 1dl chiansiemeniä ja sekoittele muutama minuutti, jotta siemenet eivät klimppiinny.

Jaa seos viiteen erilliseen lasiin tai pieneen kulhoon. Lisää yhteen lasiin viherjauhe, toiseen kurkuma, kolmanteen mustikkamehu, neljänteen punaisten marjojen mehu ja viidenteen soseeksi murskatut punaiset marjat. Lisää sekä mustikkamehu että punainen mehu seoksiin 1tl chiasiemeniä per lasi. Lisätty neste nimittäin tekee seoksesta juoksevampaa, ja raitoja varten tarvitaan paksua vanukasta.

 

  
   
Maista haluatko lisätä makeutusta. Voi olla, että ainakin kurkuma- ja viherjauheseos kaipaavat aavistuksen lisää, jotta niiden oma voimakas maku hieman pehmenee.

Sekoita kaikki lasilliset huolella, ja laita jääkaappiin turpoamaan ainakin kahdeksi tunniksi, mielellään pidemmäksin aikaa. Itselläni meni yön yli, ja sain värikästä vanukasta aamupalaksi!

 
Värisuora!

Kun seokset ovat kunnolla turvonneet paksuksi, kiinteäksi vanukkaaksi, aloita niiden kerrostaminen korkeareunaiseen läpinäkyvään kulhoon tai lasiin. Värien järjestyksen voit päättää itse, mutta jos haluat järjestyksen seuraavan suurin piirtein sateenkaaren värien linjaa, aloita laittamalla sinertävää vanukasta pohjimmaiseksi, sen jälkeen vihreää, keltaista, vaaleanpunaista ja lopuksi tummemman punaista.

Tämä vanukas ei ole pelkkä värien vaan myös makujen sekamelska - ja juuri siksi veikeän hauska! Nyt joku saattaa ajatella, että hyi kamala, eihän tuollaista syö kuin viisivuotias lapsi, ja täytyy myöntää, että olen vähän samaa mieltä. Erilaiset värikkäillä mantelimassoilla kuorrutetut kakut ynnä muut luonnottoman väriset ruuat eivät ole minua ikinä houkutelleet, vaikka voivat upeilta näyttääkin. Siksi yllätyin, kuinka hyvässä harmoniassa tämän vanukkaan eri väreissä tulevat maut toimivat. Edes vihreä vanukas ei tökännyt muiden seasta, päinvastoin, se sekoittui ihanasti puolukanmakuisen kanssa. Ainoa korostetummin maistuva oli kurkuma, mikä kaikeksi onneksi sopii ihan loistavasti yhteen muiden makujen kanssa! Jopa epäluuloisena vanukasta silmäillyt mieheni pienen rohkaisun jälkeen lusikoi annoksensa ihan mukisematta, mitä nyt pientä "on tämä aikamoinen" - mutinaa olin seasta kuulevinani.

 
Ihan kuin vesiväreillä maalaamista!

  
Ja koska ruuassa on oltava väriä, värikkäät vanukkaat ovat loistava tapa lisätä pirteyttä päivään. Eikö alakin hymyilyttää kun mietit tällaisen väripläjäyksen lusikoimista?Luonnollisilla aineksilla värjääminen kannattaa muistaa myös jatkossa: yksinkertaisilla, terveellisillä, aidoilla aineksilla saa vähän uutta makua ja väriä ruokaan kuin ruokaan.


Ja jopa aikaiseksi näin hauskoja kerrosherkkuja!

❤️Sara


Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!