Vegaaninen gyros (G, M)

Viime kesänä kesäloman pääosuus ajoittui myöhäiseen kesään - melkeinpä voisi jo sanoa että syksyyn. Loma oli myös erityisen vaihteleva ja hauska, tällä kertaa oli niin monenlaista ohjelmaa että todella tunsi olevansa lomalla! Lomani alkoi muutolla, ja jatkui välittömästi äkkilähdöllä Kreetan lämpöön. Kreikassa olen käynyt ennenkin, mutta Kreeta itsessään oli minulle tuntematon paikka. Pohjoisrannikon baarikadut olivat pieni alkushokki, mutta onneksi saarelta löytyi myös se upea, aito Kreikka - ja ne ruuat! Eri kylien vanhat kaupungit ja niiden kivikadut kätkivät sisäänsä sellaisia ravintolahelmiä, että lautasen edessä saattoi vain hykerrellä.

Yhdeksi suosikiksi nousi Malian vanhan kaupungin Stavlos & Elisabeth, ihana kaksikerroksinen taverna yltiöystävällisellä henkilökunnalla, laadukkailla raaka-aineilla ja ihka aidolla kreikkalaisella tunnelmalla.

Kyllä tässä talven aikana on ehtinyt muistella kesäloman lämpöisiä hetkiä ja herkullisia makuja useampaan kertaan. Kokeilin sitten kotitekoista versiota gyroksesta, joka jäi reissussa syömättä, koska eihän niitä gluteenittomana löydy...


Kaikista lomaherkuista huolimatta tuo jäi vähän kaivelemaan. Olen tehnyt aiemmin gluteenittomia pitaleipiä, mutta gyrokseen tarvitsee erityisen pehmeän ja taipuisan letun, joten ainekset ovat hyvin erilaisia. Tein tällä kertaa myös vegaanisen version tofulla. Ja jätin ne ranskalaiset pois, koska mitä hittoa? En ole ikinä ymmärtänyt, että ranskalaisia tungetaan täytteeksi, mihinkään.


Lopputulos on siis melko varioitu versio, mutta erittäin maukas! Onhan niitä "aitoja" tullut syötyä paljonkin silloin aikanaan, vuosia sitten.


VEGAANINEN GYROS
(yhdelle)

Pitalettu
(yksi lettu)

1,5dl perunajauhoja
5rkl kaurajauhoja 
1tl leivinjauhetta 
3/4dl vettä
1tl psylliumia
3rkl oliiviöljyä
1/2tl kookossokeria
1/2tl suolaa

Mittaa vesi ja öljy kulhoon. Lisää psyllium, kookossokeri ja suola. Sekoita loput kuivat ainekset keskenään. Lisää kuivat aineet nesteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä jääkaapissa tunnin ajan, jotta lopputuloksena on pehmeä, taipuisa lettu.


 

Kumoa taikina uunipellille leivinpaperin päälle isoksi letuksi, ja paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Letun olisi hyvä olla halkaisijaltaan noin 25-30cm.


Täyte

150g marinoimatonta tofua
1 tomaatti
1/4-1/2 punasipuli
3 salaatinlehteä
2 valkosipulinkynttä
3rkl tomaattipyreetä
1rkl oliiviöljyä
1/2dl tsatsikia

Valmista tsatsiki ohjeen mukaan. Vinkki: jos et pidä kookoksen mausta, kokeile makeuttamatonta soijajogurttia. Se toimii tsatsizikissa ihanasti, ja tekee siitä kevyemmän ja erityisen raikkaan kastikkeen.

Leikkaa tofu suikalemaisiksi paloiksi, ja paista pannulla kookosöljyssä kunnes pintaan tulee väriä. Pilko tomaatti ja sipuli pienemmäksi.

Pilko tai purista valkosipuli. Sekoita erillisessä kulhossa tomaattipyree, valkosipuli ja oliiviöljy. Levitä tahna pitaletun toiselle puolelle. Asettele letun päälle myös viipaloidut sipuli ja tomaatti sekä paistettu tofu. Lusikoi päälle tsatsikia. Lisää myös salaatinlehdet.

 


Taittele lettu rullalle ja kääri esimerkiksi folioon, jotta se pysyy kasassa syödessä. Jos ne ranskalaiset jäävät kaivelemaan, heitä niitä lautaselle lisukkeeksi.


Jälleen yksi esimerkki terveellisemmästä itsetehdystä pikaruuasta!

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!