Gluteeniton Runebergin torttu cupcake

Nyt on muuten niin hyvä resepti gluteenittomiin Runebergin torttuihin että korvat hörölle ja silmät auki! Cupcakesiksi muuntautuneet Runerbergin tortut ovat kosteita, mausteisia ja täynnä ihanaa, makeaa vadelmakuorrutetta. Tästä ei meinaan tortturesepti parane!


Runebergin tortut eivät ole suosikkejani, eivät kuten laskiaispullat (resepti muuten kehitteillä siihenkin!). Onhan niitä tullut aikanaan syötyä, ja Runebergin tortuissa on kyllä jotakin hyvin arvokasta. Tortut ovat tyylikkäitä, viimeisteltyjä leivonnaisia, jotka oikein valmistettuna eivät todellakaan ole kuivia, kuten jotkut kaupan rasioissa kuivumaan päässeet.

 

En halunnut perinteisiä torttuja, vaan kokeilla jotain modernia versiota. Cupcakesit Runebergin tortuista onnistuivat mielettömän hyvin, maistuivat juuri sopivasti tortun ja mehevän muffinin sekoitukselta ja katosivat parempiin suihin saman tien!

 

Kostutusliemi takasi täydellisen mehevän, pehmeän, kostean muffinin ja vadelmainen kuorrute kruunasi kokonaisuuden. Runebergin tortun makuisia, mutta minun mielestäni niiin paljon perinteisiä parempia!

 

Taikinalla tuli 10 torttumuffinia, aavistukseen vajaa vuoallinen. Tässä vaiheessa voin jo kuitenkin luvata, että nämä ovat HYVIÄ, joten jos tiedät, että torttuja kuluu, tuplaa ihmeessä heti taikinan määrät. 

GLUTEENITON RUNEBERGIN TORTTU CUPCAKE

Taikina

50g leivontamargariinia
1dl mantelijuomaa
1 kananmuna
1dl vaahterasiirappia
1/2dl kookossokeria
1dl gluteenitonta kaurajauhoa
1dl mantelijauhoa
1,5dl riisijauhoa
1tl piparkakkumaustetta tai sekaisin neilikkaa, kanelia ja inkivääriä
2rkl kookosöljyä
1,5tl leivinjauhetta
1/4tl psylliumia


Ota margariini huoneenlämpöön pehmenemään.

Jos käytät paperisia muffinivuokia, asettele ne valmiiksi paistovuokaan. Jos käytät vain muffinivuokaa, voitele vuoan reunat huolella.

Tee pikaversio piparitaikinasta: sekoita sula kookosöljy kattilassa ja lisää sekaan riisijauho, piparkakkumauste sekä puolet  vaahterasiirapista ja puolet mantelijauhosta. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle.

Kypsennä uunissa 220 asteessa 5-10 minuuttia, kunnes taikina on ruskistunut ja aavistuksen kovettunut. Anna taikinan jäähtyä, jolloin se rapeutuu lisää. Murenna sormin piparimuruksi. Jos haluat, voit levittää osan muruista voidellun muffinivuoan reunoille.


Vatkaa leivontamargariini, kookossokeri, kananmuna ja loput vaahterasiirapista sähkövatkaimella.

Sekoita kaurajauho, loput mantelijauhosta, leivinjauhe ja psyllium keskenään ja lisää piparimurut (~3dl) jauhojen sekaan. Kaada nesteseos kuivien ainesten sekaan, ja sekoita ainekset huolella sekaisin. Lisää lopuksi mantelijuoma.

 

 

Kaada taikina muffinivuokiin ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes muffinit ovat kunnolla kohonneet ja keskelle iskettyyn tikkuun ei takerru taikinaa.

Kostutusliemi

3rkl rommia tai muutama tippa rommiaromia
1/2dl vettä
1rkl kookossokeria

Kiehauta vesi ja lisää kookossokeri. Kun sokeri on liuennut, lisää rommi ja sekoita. (Rommi ei ole pakollinen, jos et halua sitä käyttää.)

Voitele torttumuffinit kostutusliemellä heti uunista ottamisen jälkeen. Muffinit kannattaa jättää vielä vuokaan jäähtymään. Käytä pullasutia tai valuta nestettä torttumuffinien päälle lusikalla.

Kuorrute

2,5dl cashewpähkinöitä
1/2dl kookosmaitoa
2dl vadelmia (sulana)
3/4dl kookosöljyä
4rkl hunajaa
1rkl psylliumia

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sekoita kaikki muut ainekset tehosekoittimella sileäksi, lisää lopuksi kookosöljy ja sekoita vielä kerran.

Laita kuorrute pursotinpussiin tai pakastepussiin ja hetkeksi jähmettymään pakastimeen tai noin tunniksi jääkaappiin. Itse tein kuorrutteen jo edellisenä päivänä, joten kuorrutusvaiheessa se oli koostumukseltaan täydellisen paksua!

 Keskelle voi jättää hillon mentävän kolon

Kun muffinit ovat jäähtyneet, pursota kuorrutetta muffinin päälle haluamaasi muotoon. Valuta keskelle nokare vadelmachiahilloa. Perusohjeen chia-hilloon löydät täältä. Siementen määrää voi hieman lisätä, jos haluat tähän tarkoitukseen jämäkämpää hilloa.

 

Ohjeella tulee tätä tarvetta suurempi määrä, mutta chia-hillo on niin monikäyttöistä (letuille! puuroon! jogurttiin!), että isommallekin satsille keksii käyttöä. Tai sitten vain pienennä määriä.

Tortut meheytyvät lisää seuraavaksi päiväksi, joten ne voi hyvin valmistaa etukäteen.

 

 
 
Säilytä valmiit tortut kuorruttamisen jälkeen jääkaapissa, mutta ilman kuorrutetta ne pärjäävät hyvin myös huoneenlämmössä. Ilman kuorrutetta muffinit voi pakastaa, ja kuorruttaa vasta tarjolle laitettaessa.

 

 

 
 Säilytä kannen alla kosteuden säilömiseksi.

 

 Tuo cupcake tuli hotkittua aika lailla välittömästi kuvaamisen jälkeen


 
 
Mitä pidätte? Perinneherkkuja modernilla twistillä, ja uskomattomalla maulla! Niin herkullisia!

❤️Sara

Kommentit

  1. Näyttää tosi hyviltä tosin korvaisin leivontamargariinin voilla. Muuten suht terveellisiäkin aineksia näissä mutta tuo margariinin käyttö ihmetyttää. Kiitos kuitenkin reseptistä, pitänee kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytä ihmeessä voita jos sinulle sopii, niin minäkin usein teen. Margariini käytössä ihan siksi, että resepti on maidoton. Siitä syystä se on myös käytössä monissa vegaanisissa resepteissä, joissa voita ei voi käyttää. Mutta valitsen kyllä itsekin mieluiten juuri voin tai kookosöljyn sellaisissa ohjeissa, mihin se sopii😊

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kokeile myös näitä herkkuja!