Gluteeniton ja maidoton lasagne

Lasagne on todellista lohturuokaa, ja kätevä ateria useammallekin päivälle, sillä sen maku vain paranee jääkaapissa muhiessa. Useampaan vuoteen en lasagneen koskenut, koska tuntui että eihän lasagne ilman juustoa ole lasagne ollenkaan. Lasagnemaisia ruokia kyllä tein, mutta esimerkiksi kesäkurpitsalasagneen en ikinä tykästynyt. Lopputulos oli aina vetinen ja mauton. Mutta tällä ohjeella tehty gluteeniton ja maidoton lasagne maistuu superhyvältä, lasagnemaiselta, ja on viime kuukausina noussut nopeasti suosikkiruokieni kärkipäähän. Reseptin parhaita puolia on, että maidottomana ja gluteenittomana se sopii moneen erikoisruokavalioon. Sen voi tehdä lihalasagnena tai kasvisversiona, ja molemmat toimivat todella hyvin!


                     

En juuri käytä maissia, paitsi joskus maissitärkkelystä. Pastassa valitsen mieluiten joko riisistä, kikherneistä, pavuista tai linsseistä tehtyjä gluteenittomia pastoja, mutta lasagnelevyjä näistä vaihtoehdoista ei joka kaupasta löydy. Ainakin Ruohonjuuresta saa ihania vihreitä lasagnelevyjä, mutta aina niitä ei ole kaapissa valmiina. Aikanaan tilasin riisilasagnelevyjä netistä, mutta se teki yhdestä vuoallisesta jo melko hintavan. Lasagnessa olen siksi käyttänyt ihan vain gluteenittomia pastalevyjä, jotka on tehty maissista ja riisistä. Hyvin tuntuu toimivan, joten rennolla otteella siinäkin.


 
Tällä kertaa ohjeessa lihaversio, mutta jaan erilaisista kasvisversioista ohjeita jatkossa!

Vegaaniset juustot ovat siitä kinkkinen juustonkorvike, että ne maistuvat kamalalta. Maistoin ensimmäistä vegaanista juustoa innoissani kuultuani, että se maistuu ihan goudalta. Kuinka pahasti menikään vikaan! Vegaaninen juusto maistuu tärkkelykseltä ja öljyltä, piste. Harvat ruuat ovat sellaisia, että syljen ne pois suustani, mutta vegaaninen juusto kuuluu ehdottomasti siihen kategoriaan.

Sen sijaan lasagnessa ja esimerkiksi pizzassa vegaaninen juusto toimii oikein hyvin. Kun ruuassa on täytteiden makua, vegaanisen juuston maku ei puske läpi, vaan sekoittuu ihanasti lämpimään ruokaan antaen sille täydellistä juustoista makua ja koostumusta!

Vegaanisella juustolla tekemäni lasagnet ovat niin lähellä aitoa juustoista lasagnea kuin vain voi olla. Joten nyt aidosti herkullinen gluteeniton ja maidoton lasagne onnistuu myös sinulta!


GLUTEENITON JA MAIDOTON LASAGNE


JAUHELIHAKASTIKE


400g naudan jauhelihaa
400g herkkusieniä tai muita sieniä
2 sipulia
2 kokonaista paprikaa
500g tomaattimurskaa

MAIDOTON VALKOKASTIKE


~200g vegaanista juustoa
5dl kookosmaitoa
8dl vettä
3rkl paprikajauhetta
1rkl sipulijauhetta
1rkl valkosipulijauhetta
2tl meiramia
2tl basilikaa
1tl oreganoa
Suolaa, mustapippuria

+ gluteenittomia lasagnelevyjä (käytin Urtekramia, sitä meni yksi 250g paketti)

Aloita pilkkomalla sipulit ja kuullottamalla ne rasvassa pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää viipaloidut herkkusienet. Laita sekaan tomaattimurska, ja anna hautua miedolla lämmöllä.


Leikkaa vegaaninen juusto pienemmiksi paloiksi ja yhdistä se kattilassa kookosmaidon, mausteiden ja veden kanssa. Kuumenna seos ja anna kiehua hiljalleen sen aikaa, että juusto ehtii sulaa. Koska juustossa itsessään on tärkkelystä, seos paksuuntuu kuumetessaan eikä tarvitse lisäjauhoja, kuten perinteinen valkokastike.  Toki jos haluat kastikkeesta erityisen paksun, voit suurustaa sitä parilla ruokalusikallisella perunajauhoa.

Kun juusto on sulanut, sekoita ainekset huolella.


 

Kokoa lasagne kasaamalla aineksia kerroksittain isoon vuokaan. Laita pohjalle jauhelihakastiketta, sen päälle lasagnelevyjä ja päällimmäiseksi juustokastiketta. Toista kunnes kaikki ainekset on käytetty. Ihan kaikkia lasagnelevyjä tähän ei välttämättä olisi tarvinnut, mutta koska minulta olisi jäänyt niitä yli vain muutama, laitoin pariin kerrokseen extraa, jotta yksittäisiä levyjä ei jää turhaan pyörimään kaappeihin.

 

 
Paista uunissa 175 asteessa noin tunti. Jos on kovin kiire, nosta lämpötila 200 asteeseen ja lyhennä paistoaikaa. Itse tykkään kun vuoka saa hautua vähän pidempään.







Lasagneannosta raikastaa mukavasti vihreä salaatti, tuoreyrtit ja lautaselle lisätyt kasvikset.

Lasagnen parhaita puolia on, että siitä riittää useammalle päivälle, ja, jos mahdollista, maku vain paranee päivästä toiseen! Se onkin yksi syy, miksi laatikkoruuat ovat suosikkejani.

 
Nauti siis tämä ihana kermainen, tuhti ruoka tuoreen basilikan ja tomaattien kera!

 

Lasagne on kotiruokien klassikko, eikä syyttä. Maidottomassa ja gluteenittomassa ruokavaliossa lasagne on haastava, mutta ei suinkaan mahdoton toteuttaa. Vegaanisille juustoillekin on täten paikkansa, vaikka niitä ei leivän päälle kelpuuttaisikaan.

❤️Sara

 

 

 






























 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!