Juuri oikeanlainen, paras gluteeniton porkkanakakku (G, M)

Mietitkö jotain herkullista, mutta helppoa tarjottavaa uuden vuoden juhliin? Porkkanakakku on ehdottomasti lempikakkuni. Jos ei siis puhuta raakakakuista, suklaakakuista tai jäätelökakuista, niin porkkanakakku on ihan ekana kärjessä! Mainittujen muiden kakkuversioiden rinnalla se on pysynyt kärkikahinoissa vuodesta toiseen. Uskallan väittää, että porkkanakakku kuuluu myös monen muun suosikkeihin.


Olen kokeillut myös raakaa porkkanakakkua, ja se oli ihan hyvää, joskin toi mieleen porkkanaraastesalaatin. Porkkanakakku on minusta ennen kaikkea paistettava kakku, joka saa herkullisen kuorrutteen ja reilut mausteet. Uunissa muhinut, kostea ja mehevä kakku. Tämä porkkanakakku on juuri sellainen, mistä porkkanakakussa pidän.



Tein kakun pyöreään silikonivuokaan, josta se on kypsänä helppo irrottaa. Voit käyttää hyvin vaikka irtopohjavuokaa, leipävuokaa tai ihan tavallista uunivuokaakin, mutta vuoraa se ensin leivinpaperilla. Voit myös tehdä kakun brownietyylisesti uunipellille, mutta silloin taikinan määrää kannattaa lisätä, jotta kakusta ei tule liian ohutta ja kuivaa.


  
PARAS GLUTEENITON PORKKANAKAKKU

Taikina

4dl tiiviiksi puristettua porkkanaraastetta
2 kananmunaa
1dl mantelijuomaa
1dl tattarijauhoa
1dl perunajauhoa
1/2dl mantelijauhoa
2,5dl vaahterasiirappia
1/2dl kookosöljyä sulana
1/2tl jauhettua inkivääriä
1/4tl neilikkaa
1rkl kanelia
1/4tl muskottipähkinää
1rkl leivinjauhetta
1tl vaniljajauhetta
1tl psylliumia
1/2dl pekaanipähkinöitä

Raasta porkkanat ja mittaa raasteen määrä painamalla raaste tiukasti mitan sisään. Murskaa pekaanipähkinöitä pienemmäksi. Sekoita pähkinöiden sekaan kaikki kuivat ainekset, myös porkkanaraaste. Sekoita erillisessä kulhossa kananmunat, vaahterasiirappi, sula kookosöljy ja mantelijuoma. Kaada nesteseos kuivien aineiden sekaan, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina käyttämääsi vuokaan, ja kypsennä kakkua kiertoilmauunissa 180 asteessa tai tavallisessa uunissa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, riippuen vuoan koosta ja kakun paksuudesta. Kypsyyden voit testata iskemällä ohuen tikun taikinan keskelle - kakku on valmis, kun tikkuun ei juuri jää taikinaa. Aavistuksen kosteaksi kakku saakin jäädä, jotta sen mehevyys säilyy.

Anna kakun jäähtyä.

Mikäli haluat kuorrutetta kakun sisälle sekä pinnalle, tee täyte ohjeen mukaan. Mikäli haluat sitä vain kakun pinnalle, voit hyvin puolittaa määrän.

Kuorrute

3 purkkia (~400-500g) maidotonta maustamatonta tuorejuustoa*
2dl erytritolia
1,5tl vaniljajauhetta
2tl tuoretta inkivääriä raastettuna

* Näissähän nykyään vaihtoehtoja löytyy. On olemassa niin kaura-, soija- kuin kookospohjaisia tuorejuustoja. Kauratuotteet mainitaan keliakialiiton sivuilla keliaakikoille sopiviksi, koska niiden gluteenipitoisuus on minimaalinen (alle 20mg/kg). Itse esimerkiksi voin niitä silloin tällöin käyttää, koska en sairasta keliakiaa tai vilja-allergiaa, vaan vältän gluteenia vatsan hyvinvoinnin vuoksi. Mikäli kaura ei sinulle sovi, kokeile esimerkiksi Violifen, Tofuttin tai Creamy Sheesen vastaavia. Mikäli nekään eivät käy, valmista tuorejuusto itse tällä ohjeella.

Laita erytritoli tehosekoittimeen ja anna koneen pyöriä noin minuutti, kunnes kiteet ovat hienontuneet tomusokerimaiseksi. Lisää muut ainekset ja pyöräytä ne vielä sekaisin.

 



 
Kun kakku on jäähtynyt, poista se vuoasta ja nosta vuoratulle alustalle, mistä saat sen helposti irti. Levitä kuorrute joko vain kakun pinnalle, osin kakun väliin ja osin pinnalle, tai pelkästään pinnalle. Tyyli on vapaa.


 Koristelin valmiin kakun piparimurskalla- siitä tuli ihanan jouluinen versio!

Porkkanakakku on kestosuosikki, ja maku useimpien mieleen. Sikäli siitä saa kelpo tarjottavan vaikka uuden vuoden juhliin. Se on helppo soveltaa erikoisruokavalioihin sopivaksi ilman, että mausta joutuu tinkimään.




Tätä kakkua ei millään tavalla huomaa vaihtoehtoversioksi, paitsi ehkä siinä, että se on vielä totuttua parempaa!

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!