Täyteläiset maca-suklaatryffelit (G, M, V)

Erilaiset raakapallot, tryffelit ja pikkuherkut kuuluvat lähes vakituisesti keittiöni kätköihin. Niitä löytyy sekä pakastimesta, tuoreeltaan jääkaapista että valmiina ostettuina herkkulaatikosta. 

 

Kyllä, minulla on herkkulaatikko. Ja osaan nykyään jopa antaa sen täyttyä ilman, että kaikki herkut pitää kiskoa saman tien. *Ylpeä!


 
Christine Bailey Energiapallot (Atena, 2017) on hauska ja värikäs oppikirja kaikille palleroista kiinnostuneille. Kirja on tulvillaan eri väreissä hehkuvien palleroiden kuvia, ja kirja on jaettu lukuihin sen mukaan, ovatko kyseessä esimerkiksi terveysherkuksi vai treenievääksi suunnitellut pallot.

  
Mielikuvitukseni lähti laukkaamaan saman tien - mitä kaikkea ihanaa tämän kirjan avulla voinkaan pakastimeeni jemmata!


Pallerot ovat älyttömän helppoja valmistaa, ja niihin saa tungettua ison satsin erilaisia ravitsevia raaka-aineita superfoodeista ihan tavallisiin kaapin kätköissä lymyäviin aineksiin, kuten kaurahiutaleisiin. Yhdestä pallosta saa hetkessä maistuvassa muodossa hyviä rasvoja, vitamiineja, hivenaineita ja kuituja. Ne antavat sopivasti energiaa välipalalla ja rauhoittavat mieltä iltateen ohessa. Palleroiden valmistaminen on kaiken lisäksi hauskaa ja todellakin niin simppeliä, että siihen voivat lapsetkin helposti osallistua jo pienestä pitäen. 

Valikoin alkuun heti ihanan tryffeliohjeen

Kokeilin kirjasta ensimmäisenä raakasuklaa-macapalloja, koska nautin suklaan ja macan yhdistelmästä suunnattomasti. Vaikka maca itsessään on aivan kamalan makuista, olen tykästynyt sen ravintoaineisiin ja siihen täyteläiseen, vahvaan makuun, jonka se ruokaan lisää. Onneksi olen oppinut, että erityisesti suklaaseen ja kahviin yhdistettynä maca maistuu aidosti hyvältä!Tryffelit kuuluivat osaksi kirjan Lahjaksi tai hemmotteluun - lukua, ja olenkin hemmotellut itseäni niillä joka aamu valmistuksen jälkeen. Kuinka herkullisia ne ovatkaan olleet kahvin kylkiäisinä pimeinä aamun tunteina! Maca nostaa kehon energiatasoja ja raakasuklaa puolestaan mielihyvähormonin tuotantoa, joten näiden kahden parittaminen terveellisiin, herkullisiin tryffeleihin ilahdutti jo pelkkänä ajatuksena.

 

Alkuperäiseen reseptiin muutin kahta asiaa. Ensinnäkin makeutusta, sillä oma vatsani ei kestä ksylitolia purukumia suuremmissa määrissä. Pidän kookossokerin tummasta, paahtuneesta mausta, ja se sopikin näihin palloihin kuin nenä päähän. Toisekseen olen tottunut syömään macaa, joten laitoin sitä vähän enemmän kuin ohjeessa luki. Alkuperäisessä reseptissä määrä oli 1rkl, joten jos kyseinen superfood on sinulle uusi tuttavuus, aloita pienemmällä annostuksella ja anna kehollesi aikaa tottua.

MACA-SUKLAATRYFFELIT

(ohjeen mukaan 18kpl, tein itse vissiin isompia, niin sain 15kpl)

1dl mantelimaitoa 
70g sulaa kookosöljyä
150g raakasuklaata lastuina tai raastettuna
30g kookossokeria
2rkl macajauhetta
1rkl lucumajauhetta
1tl vaniljajauhetta
Pinnalle: maca- tai lucumajauhetta

Kiehauta mantelimaito kattilassa. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina tunniksi jääkaappiin jähmettymään.

En ole ikinä tykännyt grammoissa ilmoitetuista ohjeista, mutta tässä kirjassa kaikki ohjeet ovat grammoissa. Näin ollen keittiövaaka piti ottaa käyttöön. Minähän en tykkää punnita ruokiani, mutta täytyy myöntää, että vaa'an käyttö olikin hurjan kätevää, kun siihen tottui. Ainesten mittaaminen oli todella helppoa ja määrät sai prikulleen oikein.

En käyttänyt itse tehosekoitinta, koska valmistin pallerot miehen vielä nukkuessa. Kuuma mantelimaito sulatti aineksia hyvin, mutta jotta suklaan saisi täysin sulaksi, pidin kulhoa vielä vesihauteessa.

Ota lusikallinen taikinaa ja pyörittele se sopivan kokoiseksi palloksi. Kaada macaa tai lucumaa lautaselle ja pyörittele pallo jauheessa. (Pyörittelin ne itse lucumajauheessa.)

Säilytä valmiit pallot jääkaapissa ja nauti viikon sisään. Itselläni palloja ei ehtinyt pakastimeen asti, mutta ne voi vallan mainiosti myös pakastaa.

 
Energiapallot - kirjassa on todella monta houkuttelevaa palloreseptiä, joita alan lähiviikkoina väkertää. Keittokirjojen selailu on hauskaa ja inspiroivaa, ja helppo tapa tutustua uusiin raaka-aineisiin sekä niiden käyttötarkoituksiin. Kirjassa on kattavaa tietoa käytössä olevista ainesosista, mahdollisista apuvälineistä sekä pallojen valmistuksesta.

 

Omalla listallani ovat seuraavaksi vadelma-juustokakkupallot sekä matcha-proteiinipallot.


Pallojen ainesosia ei kannata pelästyä, vaikka ne kuulostaisivat vierailta. Superfoodeja saa nykyään melkeinpä pienimmistä lähikaupoistakin, ja palloissa käytetään paljon ihan tavallisia pähkinöitä, siemeniä ja kuivahedelmiä. Reseptejä voi myös riisua, ja jättää pois ne ainekset, joita ei syystä tai toisesta halua käyttää. Yksinkertaisimmillaan pallot saa syntymään muutamasta helposta raaka-aineesta.

 

Suosittelen kuitenkin tutustumaan muutamiin superfoodeihin, sillä ne ovat älyttömän helppo ja vaivaton tapa lisätä ravinteita omaan ruokavalioon.

 

Kun se vielä onnistuu näin mielettömän herkullisesti, mikäpä sen parempaa!


Muistakaa nauttia runsaasti raaksuklaata - se todistetusti piristää ja auttaa jaksamaan pimeän talven yli!

❤️ Sara

* Kirja saatu testattavaksi blogin kautta

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!