Kotiliesi 95-vuotta: Juhlava gluteeniton vegaaninen täytekakku

Tunnustan: tämä on ensimmäinen kerta ikinä, kun olen leiponut ihan perinteistä kakkupohjaa. Ja se on vaikeaa! Ja sitten vielä gluteenittomana, huh huh... Mutta Kotilieden upean 95-vuoden kunniaksi halusin kokeilla ihan perinteistä täytekakkua. Toki vähän twistattuna, koska a) en niin välitä perinteisistä kermakakuista ja b) en malta ikinä olla keksimättä jotain extraa!


Täytekakkuidea syntyi ihan simppelisti siitä, että Kotilieden ensimmäinen numero on ilmestynyt vuonna 1922. 20-luvulla nimenomaan kakkujen leipominen yleistyi huimasti, ja mikäpä olisi suomalaisempaa kuin täytekakku? Lähinnä kermakakkua olevat kakut on maailmalla päällystetty imelillä marsipaanikuorrutteilla. Joten kun juhlitaan suomalaista kodin lehteä, täytyy juhlan kunniaksi olla suomalainen kakku!

Kuten sanottu, kyseessä ei kuitenkaan ole perinteinen täytekakku, vaan moderni versio vanhasta klassikosta - ja tietysti erikoisruokavalioihin sopivana!

   


Halusin tehdä kakkuun runsaat täytteet, jotta siitä tulisi mehevä ja kaunis. Mansikan kanssa ei voi koskaan mennä pieleen, ja hailakan punainen väri kakussa on aina näyttänyt minusta houkuttelevalta. Vähän sitten innostuin, ja yhdistin mansikan mielessäni suklaaseen, joten tässä sitä ollaan - mansikkatäytteellä ja suklaakuorrutteella. Mutta yllätyin aidosti itsekin kuinka hyvä siitä tuli! Kermainen, mansikkainen ja kostea. Hmm, jos nämä gluteenittomat täytekakut maistuvat tällaiselta, joudun ehkä muuttamaan mielipiteeni täytekakkujen suhteen.

 


Koska en oikein pidä täytekakuista, halusin massaltaan tuhdimman, täyteläisemmän kakun. Ja taikinasta tulikin hyvä ja maukas - menisi kakusta ihan sellaisenaan ilman täytteitäkin! Miekettömän mehevä, runsas ja maukas taikina! Toki täytteet tekivät siitä vieläkin paremman - ainut ongelma oli se, että täyte tahtoi pursuta pois raskaamman kakkulevyn alta! Tämän ratkaisin jähmettämällä täytettä etukäteen. Jälkikäteen hoksasin myös, että pohjaviipaleet olisi voinut kasata myös uudelleen kakkuvuokaan täytteen kanssa, jolloin vuoan reunat olisivat pitäneet paketin kasassa, koko vuoan olisi voinut laittaa jääkaappiin jähmettymään ja kuorruttaa vasta myöhemmin. Ensi kerralla sitten!

Tykkäsin tästä kakkupohjasta paljon enemmän kuin perinteisestä, koska tässä on enemmän suutuntumaa ja rakennetta. Lisäksi tavallinen pohja on helposti joko liian mössöä tai liian kuivaa - tässä ei ollut kumpaakaan ongelmaa!

Käytin suuntaviivana Perheestä-blogin ohjetta, jota sitten muuntelin tarpeen mukaan.

GLUTEENITON JA VEGAANINEN TÄYTEKAKKU


Kakkupohja

2dl makeuttamatonta omenasosetta
1,5dl vichyä
1/2dl kookosöljyä
1dl erytritolia
1dl kookossokeria
2,5dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta*
1rkl leivinjauhetta
1tl psylliumia
1/2tl vaniljajauhetta
+ 1/2 sitruunan mehu ja 2tl kookossokeria kostutukseen

*käytin Kotimaista-merkin jauhoseosta, jossa on kaura- ja perunajauhoa sekaisin

Yhdistä  kookosöljy ja erytritoli kulhossa, ja vatkaa sähkövatkaimella sekaisin. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa, ja sekoita öljyseoksen joukkoon. Lisää lopuksi vichy sekä omenasose ja sekoita vielä käsin.

Sekoita pohja-ainekset huolella, ja kaada taikina leivinpaperilla leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Jos et omista irtopohjavuokaa, vuoraa korkeareunainen uunin kestävä astia yhtenäisellä palalla leivinpaperia, ja kaada taikina astiaan. Palan on oltava yhtenäinen siksi, että saat nostettua valmiin kakkupohjan ehjänä pois astiasta. Irtopohjavuoka on todella kätevä leivontaväline, jos kakkuja tulee tehtyä enemmänkin, joten suosittelen lämpimästi hankkimaan sellaisen. Eivät ole pahan hintaisia, ja kestävät käytössä pitkään.

 
Pinnan halkeilu ei onneksi haittaa mitään, kun kakulle tulee runsas kuorrute!


Paista kakkupohjaa 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 50-60 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen irrottamista vuoasta.

Mansikkakreemitäyte

2dl mansikoita (tuore tai pakaste, mutta sulana)
2dl kookoskermaa (kylmänä)
2,5dl makeuttamatonta soijajogurttia tai 2 purkkia mansikkakookosjogurttia**
1dl kookosöljyä
1/2dl kookossokeria
1rkl psylliumia  
Ripaus vaniljajauhetta

**käytin HappyCocoa, mitä löytyy nykyään jopa monista K-Kaupoista, mutta ainakin Ruohonjuuresta

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Vatkaa yön yli jääkaapissa kylmettynyt kookoskerma paksuksi, kermaiseksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Kylmyys on tärkeää - muuten kerma ei vaahtoudu kunnolla. Lisää sekaan jogurtti ja sula kookosöljy, ja vatkaa vielä nopeasti sekaisin.

Mikäli saat käsiisi kookosjogurttia, sitä kannattaa käyttää, sillä se tuo täytteeseen kivan rahkamaisen vivahteen, sekä tietysti lisää mansikkaisuutta. Mutta ihan tavallinen soijajogurtti sopii myös, voit halutessasi sekoittaa siihen vielä extramansikkaa maun lisäämiseksi.

Murskaa mansikat erillisessä kulhossa haarukkaa apuna käyttäen, ja lisää niiden sekaan kookossokeri sekä vaniljajauhe. Lisää kookoskerma, ja sekoita ainekset lusikalla sekaisin. Laita kulho 15 minuutiksi pakastimeen, jotta täyte hyytyy ja on helpompi levittää.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja terävällä veitsellä leveyssuunnassa kolmeen osaan. Sekoita kostutuksessa käytettävä sitruunamehu ja kookossokeri keskenään, ja valuta nestettä lusikan avulla kakkupuolikkaiden päällimmäiselle puolelle.

Levitä mansikkakreemiä alimman palan päälle, nosta keskimmäinen kakkupala täytteen päälle, ja levitä loput mansikkakreemistä tämän palan pinnalle. Lopuksi nosta päällimmäinen kakkupala muiden päälle. Älä paina, jotta täyte ei litisty, mutta pyri asettelemaan palaset tukevasti paikoilleen.

Suklaakuorrute

4dl kookoskermaa (kylmänä)
1/2dl raakakaakaojauhetta
1/2dl kookossokeria

Vatkaa yön yli jääkaapissa ollut kookoskerma paksuksi, kermaiseksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää muut ainekset ja sekoita vielä nopeasti uudelleen.

Levitä suklaakuorrute haluamallasi tyylillä kakun pinnalle. Itse vetelin ihan vaan lastalla ympäriinsä!


 

Halutessasi voit ripotella pinnalle lisäkoristuksia, kuten hasselpähkinärouhetta tai kookoshiutaleita.


 

 

Kakulla on aika jännä koostumus. Tiivis, tuhti sisus yllättää kermaisen kuorrutteen ja täytteen välissä!


Tarjoile juhlaan kuuluvalla tyylillä!

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!