Syksyinen omenapiirakkaleipä (M, G)

Aiemmin olen tehnyt porkkanakakkuleipää, josta tuli mieletön hitti, joten näin syksyn tullen ajattelin hyödyntää syyssadon herkullisia omenoita vastaavalla tavalla. Ja koska omenapiirakkaanhan ei kyllästy, vai mitä? Myös tästä leivästä tuli niin valtavan hyvää, että tein uutta heti ensimmäisen loputtua.


Tämä leipä on lempeän makea, ihanan hedelmäinen ja raikas sekä leivosmainen. Se ei välttämättä vaadi edes päällysteitä, mutta sen kanssa sopii loistavasti niin makea omenasose kuin suolainen ilmakuivattu kinkku. Erilaiset tuorejuustot ovat kuin tälle leivälle tehtyjä, ja jos maito suinkin kuuluu jossain määrin ruokavalioosi, kokeile tätä sinihomejuuston kanssa. Oih!


OMENAPIIRAKKALEIPÄ


3 kotimaista omenaa (jos käytät isompia, käytä vain 3) 
TAI 1,5dl makeuttamatonta omenasosetta  + 1 tuore omena

3 kananmunaa
1/2dl mantelijauhoa
1/2dl kaurajauhoa
1dl perunajauhoa
1/4dl mantelirouhetta
4rkl vaahterasiirappia
2rkl maapähkinävoita*
1tl leivinjauhetta
1/2tl psylliumia
1rkl kanelia
1/4tl inkivääriä
Ripaus muskottipähkinää
1/2tl kardemummaa
Ripaus suolaa
Ripaus vaniljajauhetta

* jos et voi syödä pähkinöitä, korvaa kookosöljyllä tai muulla maidottomalla rasvalla

Pilko 5 omenoista paloiksi ja paahda uunissa vuoassa vesitilkan kanssa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat kunnolla pehmenneet. Soseuta sen jälkeen omenat sauvasekoittimella.

Pilko jäljelle jäänyt omena pieniksi paloiksi. Valitse itse haluatko käyttää sen kuorineen vai et.


Sekoita kulhossa omenasose, kananmunat, maapähkinävoi, vaahterasiirappi sekä mausteet. Lisää omenakuutiot. Lisää lopuksi jauhot, psyllium sekä leivinjauhe, ja sekoita huolella tasaiseksi taikinaksi.


Kaada taikina voideltuun leipävuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tällöin saat enemmän pannukakkumaisen leivän, mutta sehän ei haittaa kun yhtä hyvältä se taikina silti maistuu!

Paista uunissa 175 asteessa noin 30-45 minuuttia, kunnes leipä tuntuu kiinteältä ja keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Mikäli paistat taikinan pellillä, se jää paljon ohuemmaksi, joten paistoaika on lyhyempi.




Nautiskele leipää ihania syksyn aromeja mutustellen. Toivon, että kokeilet tätä reseptiä ja huomaat kuinka hyvää kyseinen leipä on.



Etenkin uunituoreena ja vielä lämpimänä leipä oli itselleni täysin vastustamatonta!



Nämä ovat hetkiä, jolloin pimeys ja sade eivät tunnu niin raskailta...

❤️Sara


Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!