Mausteinen omena-pähkinäpiirakka (G, M, V)

Syksy on omenoiden juhlaa, ja olenkin pyrkinyt hyödyntämään niitä päivittäin. Kotimaiset omenat suoraan puusta ovat täysin oma lajinsa, ja niitä onkin nakerrettava niin kauan kuin mahdollista.


Omenapiirakka on yksi suurimmista herkuistani, sillä uunissa paistetut omenat suorastaan sulavat suussa... Tässä piirakassa onkin hyödynnetty runsaasti satokauden omenoita, sillä niistä on valmistettu myös sose piirakkapohjan päälle. Sose takaa piirakan mehevyyden ja omenaisuuden, ja pohjasta tulee täydellisen pehmoinen. Lisätwistinä käytin myös pähkinöitä, jotta aina ei tulisi tehtyä samanlaista. Pähkinät ja omenat sopivat mainiosti yhteen, ja piirakka saikin niistä hauskan lisävivahteen. Jos et itse voi käyttää pähkinöitä, jätä ne vain pois - tästä piirakasta tulee valtavan herkullinen muutenkin! Voit myös korvata pähkinävoin esimerkiksi siementahnoilla, ja hasselpähkinärouheen pellavansiemenillä.


Pohja on täydellisen mehevä, maukas ja kostea, ja yhdessä uunissa paahtuneiden omenoiden kanssa siitä syntyi yksi parhaista piirakoista ikinä. Piirakka on lisäksi täysin vegaaninen, ja sopii näin entistä useammalle herkuttelijalle.



OMENA-PÄHKINÄPIIRAKKA


Gluteeniton piirakkapohja


1 banaani
3rkl maapähkinävoita tai muuta pähkinävoita
2dl kookosmaitoa
3dl kaurajauhoa
0,5dl vaahterasiirappia
1rkl kanelia
1tl pomeranssia
1tl psylliumia
1/2tl neilikkaa
1/4tl muskottipähkinää
1/2tl kardemummaa
1/4tl inkivääriä
Ripaus vaniljajauhetta
Ripaus suolaa

Piirakkatäyte


1-2dl omenasosetta (ohje alla)
5-8 kotimaista omenaa (määrä sen mukaan että saat koko pohjan peitettyä)
1rkl hasselpähkinärouhetta (tai manteli)
4rkl kookossokeria
2rkl kanelia

Sekoita kaikki pohjan ainekset yhteen tehosekoittimella, yleiskoneella tai blenderillä. Voit sekoittaa ne myös käsin, mutta huolehdi että saat banaanin kunnolla soseutettua taikinan sekaan.


 Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan tai leivinpaperille uunipellille. Taikina jää hyvin löysäksi tarkoituksella - näin täytteet uppoavat osittain pohjataikinan sisään ja tuloksena on entistä mehevämpi piirakka!


Levitä pohjan päälle omenasosetta. Valitse itse kuinka paljon haluat käyttää - minusta sitä ei voi olla liikaa! Ripottele hasselpähkinämuruja joka puolelle pohjaa. Lopuksi leikkaa omenat viipaleiksi ja asettele pohjan päälle niin, että se peittyy kokonaan. Itselläni meni 7 pientä kotimaista syysomenaa. Sekoita kaneli ja kookossokeri keskenään, ja ripottele piirakan pinnalle.



Paista uunissa 175 asteessa noin 30-45 minuuttia. Sammuta uuni ja anna piirakan vetäytyä puolisen tuntia, jotta sen koostumus jähmettyy ja sitkoutuu paremmin. Sen voi myös antaa seistä pöydällä, mikäli pinta alkaa tummua liikaa.



Uuniomenasose

3 kotimaista omenaa
1/2dl vettä
2rkl kanelia

Pilko omenat paloiksi ja yhdistä ainekset uunivuoassa. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, ja soseuta sauvasekoittimella. Halutessasi omenalohkot voi myös keittää, tai voit käyttää valmista sokeroimatonta sosetta.

Uuniomenasose on superhelppo ja maukas resepti, joten suosittelen saman tien valmistamaan isomman satsin jemmaan. Maistuu taivaalliselta esimerkiksi puuron ja pannarin kanssa!




Täydellinen syksypiirakka, tulvillaan ihanaa omenaa ja lämmittäviä mausteita! Nauti peiton alla teekupillisen kanssa.

❤️Sara


Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!