Mehukas porkkanakakkuleipä, jota ei voi ylistää liikaa (G, M)

Porkkanakakku on jännä kakku, sillä se ei itsessään ole kovin makeaa - riippuen toki reseptistä. Makeus tulee pitkälti ihanasta tuorejuustokuorrutteesta, jota onkin ihana levittää kauttaaltaan kakun pinnalle. Minulle porkkanakakun ihanuus piilee sen mausteissa: kanelissa, muskotissa, neilikassa, siirapissa...mausteet tekevät porkkanakakusta erityisen, minkä vuoksi sen ei edes tarvitse olla erityisen makea.


Rakastan porkkanaa hyödyntäviä leipiä, kuten porkkanasämpylöitä, joten halusin kokeilla porkkanakakkumaista leipää, joka on kakun tapaan kosteaa ja mausteista, mutta kuitenkin syötävissä enemmän banaanileivän tavoin aamupalalla kuin jälkiruokakakkuna.



Kyseessä on kyllä makea leipä, mutta ei missään nimessä liian. Olen kokeillut syödä sitä sekä makeiden että suolaisten päällysteiden kanssa, ja molemmat toimivat loistavasti. Tällä kertaa sattui olemaan valmista hilloa, mutta seuraavan viipaleen päälle taidan kokeilla pähkinävoita - suosikkini myös banaanileivän kanssa!



Tämä ohje on suunniteltu tehtäväksi leipävuoassa, mutta sen voi tehdä myös pellille leivottuna leipänä tai sämpylöinä. Siinä tapauksessa lisää hieman jauhojen määrää, jotta saat jämäkämmän taikinan. Vuoassa paistettaessa taikina saa olla löysempää, koska se ei ole vaarassa levitä.

PORKKANAKAKKULEIPÄ


4 raastettua porkkanaa
4 kananmunaa
2dl mantelimaitoa
0,5dl kookossokeria
0,5dl kookosöljyä
3dl kaurajauhoa
2dl tattarijauhoa
0,5dl mantelijauhoa
1dl hiutaleita (kaura, tattari, kvinoa...)
1rkl kanelia
1tl psylliumia
1/4tl suolaa
1tl leivinjauhetta
Ripaus muskottipähkinää
Ripaus neilikkaa
Ripaus mustapippuria

Raasta porkkanat ja sulata kookosöljy. Sekoita erillisissä kulhoissa kuivat aineet ja nesteet. Lisää nesteseosta jauhojen sekaan pieni määrä kerrallaan, kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.



Kaada taikina vuorattuun leipävuokaan, ja paista uunissa 175 asteessa noin 60-75 minuuttia, kunnes leivän pinta tuntuu jämäkältä ja paksuimpaan kohtaan isketty hammastikku tulee ylös kuivana. Paistoaika on pitkä, mutta ole kärsivällinen, jotta leipä ehtii rauhassa kypsyä sisältä, mutta pysyy silti kosteana.



Valmiissa leivässä on täydellisen rapea kuori, mehevä sisus ja sopiva yhdistelmä makeutta ja suolaista. Mustapippuri viimeistelee maun - sille on reseptissä vankka syy. 

 Nuo Fiordifrutta - hillot ovat muuten mahtavia! Olen ostanut aiemmin viikunahilloa, ja tässä mansikka-metsämansikka. Hilloissa ei ole lisättyä sokeria, ja aineksina vain marjaa/hedelmää, omenamehua ja pektiiniä. Kaiken lisäksi luomua! Löytyy ihan peruskaupoista.


Helppo ja herkullinen leipä, joka maistuu paitsi aamupalalla myös siinä jälkiruualla!

❤️Sara

Kommentit

  1. Kuulostaa hyvältä! Mitä voisi käyttää kananmunien tilalla? Jos käyttäisi banaania muttei sitten laittaisi kookossokeria ollenkaan/niin paljoa, luuletko että toimisi niin vai voiko korvata jollain muulla, esim. chia tai pellavansiemen vesiseoksella aka chia/pellavamunalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, tämä on hyvää! Kananmuna tuo leipään sekä pehmeyttä että sitoo taikinaa, joten se kannattaisi korvata sekä banaanilla että chia-munalla. Esimerkiksi kaksi banaania, jolloin taikina saisi pehmeyttä ja kuohkeutta sekä sitä makeutta, mutta ei vielä maistu pelkältä banaanilta. Lisäksi chia-munia 2kpl sidosaineeksi. Pellava käy yhtä hyvin, siitähän tulisi mukavaa tummuutta leipään.

      Jos haluat kokeilla vähän erilaista versiota, käytä munien tilalla noin 2dl kypsää bataatti- tai porkkanasosetta, johon sekoitat 1rkl perunajauhoa tai muuta tärkkelystä. Tulee mehukas ja kostea leipä!

      Toivottavasti saat onnistumaan😊

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Kokeile myös näitä herkkuja!