Piparinen kvinoapuuro

Pidän raakapuuroista, mutta kyllä lämpimässä puurossa on silti sitä jotakin. Varsinkin talvisaikaan suosin nimenomaan lämpimiä puuroja, kun taas kesällä (jos on lämmintä...) saattaa jääkaappikylmä tuorepuuro viedä voiton. Kvinoa on mahtava raaka-aine, joka toimii molemmissa versioissa täydellisesti.


Erityisen ihastunut olen tähän pitkään hautuneeseen kvinoapuuroon, joka on täynnä proteiinia, kalsiumia ja rautaa, muun muassa. Kvinoan aminohappokoostumus on myös niin hyvä, että se vetää vertoja lihalle. Vaikka kvinoa ei ole vilja vaan siemen, se toimii erinomaisesti viljan korvikkeena ja lisukkeena erilaisissa ruuissa. Se on luontaisesti gluteenitonta, mikä tekee siitä yhden omista suosikeistani! Kookosmaitoon keitettynä puurosta tulee myös maidoton, ja herkullisen kermainen!

Puuron voi maustaa haluamallaan tavalla, tai syödä ihan neutraalina - kookosmaito antaa sille jo itsessään mukavaa makua. Itse rakastan piparin tuoksua, joten hyödynnän kaikki tilaisuudet käyttää  neilikkaa. Helpolla pääset jos käytät valmista piparimaustetta, mutta koska piparisesonki ei ole enää huipussaan ja sitä voi olla vaikea löytää, ohessa ohje erillisillä mausteilla.

Oma puuroni on valmistunut yön yli haudutuspadassa, mutta jos et sellaista omista, voit myös hauduttaa puuroa miedolla lämmöllä uunissa. Jos puuron keittelyyn on aikaa, se onnistuu mainiosti myös liedellä kattilassa, mutta siinä tapauksessa vähennä desin verran nesteestä.

KVINOAPUURO

(neljä annosta)
2dl kvinoaa
3dl kookosmaitoa
5dl vettä
1tl neilikkaa
1tl kardemummaa
0,5tl inkivääriä
(0,5tl pomeranssia, jos sellaista löytyy - ei pakollinen)
Ripaus suolaa

Huuhtele kvinoa huolella, ja yhdistä sen jälkeen kaikki ainekset suolaa lukuun ottamatta padassa tai kattilassa. Sekoita, ja anna muhia haudutuspadassa ykkösasteella tai uunissa 75 asteessa viitisen tuntia tai jopa yön yli.


Jos keität puuron liedellä, kiehauta neste nopeasti, lisää sen jälkeen kvinoa ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 30-40 minuuttia.

Ihanaa puuroutunutta kvinoaa!


Kun puuro on valmista, sekoita siihen ripaus suolaa ja syö haluamiesi lisukkeiden kanssa. Suosittelen omenasosetta tai marjoja! Valmis puuro on kuituista ja mielestäni jopa rukiista, joten vertaan sitä usein ruispuuroon. Pipariset mausteet tekevät siitä kehoa hellästi lämmittävän ja hoivaavan kokonaisuuden.


Mahtava tapa aloittaa aamu tai vaihtoehtoisesti valmistella itsensä yöpuulle.

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!