Gluteenittomat hillomunkit (G, M)

Kuka ei tykkäisi munkeista. Nam. Oma suosikkini on aina ollut mustikkatassu, koska, no, mustikkahillo. Mutta kyllä mikä tahansa munkki on maistunut. Tunnustan, etten ole aiemmin edes yrittänyt tehdä niitä itse, koska se on aina vaikuttanut hirvittävän työläältä, ja oma vappumunkki oli helpompi ostaa kaupasta. Sen sijaan äitini tekee mitä parhaimpia pikkumunkkeja, joiden sisällä on vadelmahilloa. Koska kaupasta en munkkia enää saa ja tänä vuonna päätin että nyt niitä haluan, ammensin inspiraationi lapsuuden vapuista ja äidin hillomunkeista kokeillakseni omia versioitani. 


Voit halutessasi tehdä oman jauhoseoksen tai käyttää valmiita gluteenittomia jauhoseoksia. Minä halusin hyödyntää manteli- ja kikhernejauhoja, jotta munkkeihin saisi myös ravitsevia aineksia.  Mantelijauho antaa munkeille myös ihanan erityisen maun! Perunajauhon tärkkelys taas tekee niistä kuohkeampia. Jos teet oman sekoituksen, pidä huolta että käytät sekä tärkkelysjauhoja että karkeampia seoksia, niin saat hyvän taikinan.


Munkkeja ei tule syötyä arjessa jatkuvasti, eikä varsinkaan tehtyä itse kuin ehkä juuri vappuna. Hyvin voi ajatella, että miksi niiden pitäisi kerran vuodessa syötynä olla erityisen terveellisiä - erityisherkustahan siinä on kyse. Mutta jos terveellisillä aineksilla saa aikaiseksi jotain näin hyvää ja aidon munkin veroista, niin eikö olekin vain mahtavaa korvata ainekset ravinteikkailla versioilla?

GLUTEENITTOMAT HILLOMUNKIT


2dl kookosmaitoa
1dl vettä
3 kananmunaa
1dl vaahterasiirappia
1dl kookosöljyä
1/2 hiiva
2tl psylliumia
1tl ksantaania
1dl mantelijauhoa
3dl perunajauhoa
1-1,5dl kookosjauhoa
2dl kikhernejauhoa
2rkl kardemummaa 

Lämmitä kookosmaitoa aavistus kattilassa ja kaada se erilliseen kulhoon. Lisää kylmä vesi. Sekoita hiiva lämpimään nesteeseen. Lisää mukaan kananmuna, vaahterasiirappi ja öljy. Sekoita jauhot erillisissä astiassa (vain 3rkl kookosjauhosta) ja lisää niiden sekaan kardemumma, psyllium ja ksantaani. Sekoita jauhoja nesteeseen pieni määrä kerrallaan, ja vaivaa taikina kunnolla sekaisin.


Kookosjauho imee erittäin tehokkaasti nestettä, joten lisää kookosjauhoa taikinaan yksi ruokalusikallinen kerrallaan sen mukaan, kuinka kosteaa taikina vielä on. Huomioi, että taikinan koostumukseen vaikuttaa suuresti myös valitsemasi makeutus. Vaahterasiirappi on nestemäistä, ja tekee luonnollisestikin taikinasta löysemmän, kun taas vaikka kookossokeri on kidemäistä eikä lisää nestemäärää. Taikinan kuuluu jäädä tavallista munkkitaikinaa taikinaa kosteammaksi, mutta olla muotoiltavissa. Pyöriteltyjen munkkien ei siis kuulu levitä kohotessaan,  mutta taikinan pitää olla tarpeeksi pehmeää kohotakseen. Minulta tähän taikinaan meni vähän reilu desi kookosjauhoa. Voit toki käyttää vain enemmän muita jauhoja, mutta siinä tapauksessa niitä joutuu lisäämään suhteessa enemmän.


Nämä munkit pyöritellään ennen kohottamista, sillä kohottamisen jälkeen muotoiltaessa ne lässähtäisivät täysin. Tämä kannattaa muistaa gluteenittomien leivonnaisten kanssa. Muotoile taikinasta haluamasi mallisia munkkeja leivinpaperille pellin päälle. Öljyä kädet kookosöljyllä, niin pyörittely onnistuu helposti. Tein itse pieniä pyöreitä munkkeja, joihin saa vielä hillotäytteen. Jos et niin välitä hillosta, myös rinkilät toimivat. Meillä tehtiin toiveesta yksi rinkilä. Jätin myös valmiiksi pienen taikinanokareen paistoöljyn testaamista varten.


Peitä pelti liinalla ja anna kohota lämpimässä ainakin 30 minuuttia. Minä tehostin kohottamista täyttämällä tiskialtaan kuumalla vedellä ja asettelemalla pellin altaan päälle, jolloin vedestä nouseva kuuma höyry aktivoi hiivan toimimaan. Kävin välillä myös lenkillä, joten kohotusaika venyi melkein 1,5 tuntiin. Kohottamista voi avittaa myös 40 asteisessa uunissa.


Öljy on valmista, kun taikinanokare ruskistuu noin minuutissa 

Paistamiseen käytin kookosöljyä, mikä on kieltämättä melko tyyris vaihtoehto. Valitse vapaasti itsellesi parhaiten sopiva vaihtoehto.

Kuumenna paistoöljy ja testaa sen lämpötila heittämällä sekaan pieni muru taikinaa. Öljy on sopivaa, kun taikinapala nousee takaisin pintaan ja ruskistuu. Paista munkit öljyssä molemmin puolin ja asettele sen jälkeen talouspaperin tai liinan päälle, jotta liika rasva valuu niistä pois. Paista vain muutama kerrallaan, jotta ehdit noukkia kaikki öljystä pois ajoissa!


HILLO

200g vadelmia
1rkl hunajaa
1,5rkl chiasiemeniä

Kiehauta vadelmat kattilassa ja anna niiden jäähtyä. Lisää sekaan hunaja ja chiasiemenet ja sekoita kunnolla. Anna turvota ainakin tunti.


Kun munkit ovat jäähtyneet, työnnä pursotin niiden sisään ja pursota hilloa täytteeksi. Jos haluat, pyörittele munkit vielä erytritolissa saadaksesi sokerimaisen kuorrutteen.



Täydellistä! En edes tajunnut miten paljon kaipasin hillomunkkeja, ennen kuin sain herkutella näillä tajuttoman hyvillä gluteenittomilla hillomunkeilla.



Kokeile yhdessä hunajasiman kanssa!


Hauskaa vappua!

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!