Gluteeniton APRIKOOSI-SAKSANPÄHKINÄ LEIPÄ

Rakastan erilaisia hedelmäleipiä ja leivästä löytyviä sattumia. Tämä herkullinen hedelmää ja pähkinää sisältävä leipä on ihana aamiaisleipä, ravitseva välipala tai erinomainen lisä esimerkiksi salaatin oheen. Siinä on täydellisen rapea kuori ja ilmava, pehmeä sisus - juuri sellainen kuin leivässä kuuluukin olla. Ja tietysti makeita herkkupaloja ja ihania rouskuvia pähkinöitä!


Vaikka leipä muistuttaa miellyttävällä tavalla valkoista höttöleipää, on se kuitenkin ravitseva ja terveellinen paketti, kuten huomaat ainesosista!


Gluteeniton aprikoosi-saksanpähkinä leipä


7dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa
2dl mantelijauhoa
3,5dl riisijauhoa
2dl kvinoahiutaleita
1rkl psylliumia
1tl ksantaania
1rkl kookossokeria tai hunajaa
3dl kuivattuja aprikooseja
100g saksanpähkinöitä
2rkl kanelia
Ripaus suolaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää seokseen lämmintä vettä yksi desi kerrallaan. Vältä liikaa vaivaamista, mutta pidä huolta että ainekset sekoittuvat. Itse käytän sekoittamiseen lusikkaa, koska taikina ei ikimaailmassa lähtisi käsistä irti tällä jauhomäärällä.Taikina jää tavallista leipätaikinaa kosteammaksi, mutta sen tulisi pysyä kasassa.


Uunissa taikina sen sijaan levittyy, joten jos haluat valmiista leivästä halkaisijaltaan korkeamman, suosittelen paistamaan sitä ensimmäiset 15-30 minuuttia uuninkestävässä astiassa, kuten vuoassa tai padassa. Minä paistoin ilman, koska halusin pitkiä, kapeita paloja, ja halusin leivän myös kypsyvän nopeammin.

Kun ainekset ovat sekaisin, kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja muotoile varoen haluamasi muotoiseksi leiväksi. Yritä kumota taikina suurin piirtein siihen muotoon mihin sen haluat (pyöreä, soikea, pitkulainen..). Käytin muotoiluun samaa sekoituslusikkaa. Taikina ei siis saa olla niin löysää että se leviää, mutta tarpeeksi löysää kohotakseen. 

Anna leivän kohota liinan alla 30-60 minuuttia. Paista 175 asteessa 60-75 minuuttia, kunnes leivän kuori on rapea. Kypsyyttä on helppo testata painamalla kevyesti leivän paksuinta kohtaa - jos se tuntuu jähmeältä mutta kimmoisalta, leipä on kypsä. Jos keskusta on todella pehmeä ja löysä, paista vielä lisää.
Paistolämpötila kannattaa gluteenittomilla leivillä pitää aluksi miedommalla, sillä ne kypsyvät astetta hitaammin ja näin leipä ehtii kypsyä rauhassa myös sisältä.


Jos on kiire, kuten minulla nyt oli oheisen kaverin odottaessa iltalenkkiä, aloita pienemmällä lämmöllä ja nosta loppua kohti. Tällä kertaa paistoin 30 minuuttia miedommalla lämmöllä ja loppuajan 220 asteessa. Kokonaispaistoajaksi tuli 45 minuuttia. Muista että siihen vaikuttaa suuresti leivän paksuus, tämä keskustaltaan ohuempi leipä paistui luonnollisesti nopeammin kuin keskeltä paksumpi versio.

                               


Nauti esimerkiksi täydellisen kermaisen cashewpähkinöistä tehdyn tuorejuuston tai chia-hillon kanssa! 

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!