Raaka vegaaninen vanukas

Rakastan vanukkaita. Siis todella rakastan vanukkaita! Ja koska ne kaupan makupalat ynnä muut eivät ole minulle enää vaihtoehto, vanukasrintamalla on pitänyt ryhtyä kekseliääksi. Kaikenlaista on tullut kokeiltua, osa menestyksekkäästi ja osa taas vähemmän... Chia-vanukkaita teen usein, kuten myös uunivanukasta (tähän reseptiä myöhemmin). Myös ihan liivatteella jähmetettävä toimii, mutta halusin kokeilla jotain ihan uutta. Liivatetta olen käyttänyt ihan mielelläni sen hyvien aminohappojen ja suolistoflooraa parantavien ominaisuuksien takia, mutta kieltämättä se saattaa joskus jättää makeaan ruokaan ikävän sivumaun. Lisäksi siskoni perhe on kasvissyöjiä, joten vegeversioille on kysyntää.


Tämä ihana vanukas taipuu moneksi, sitä voi maustaa halunsa mukaan, koska tämä on resepti ihan simppelille vaniljavanukkaalle. Erinomaista sellaisenaan tai esimerkiksi marjojen kanssa, mutta antaa hyvin tilaa myös lisämausteille. Voisi siis kutsua vanukaspohjaksi!

Irish moss eli irlanninsammal on kylmän veden levää, joka sopii erinomaisesti raakaruokaan, koska sitä ei tarvitse kuumentaa. Kuten levät yleensä, myös tämä sisältää runsaasti jodia, proteiinia, karrageenia, magnesiumia, kuitua ja antioksidantteja, muun muassa. Nyt puhutaan siis todellisesta superfood-vanukkaasta!

Levä haiskahtaa alkuun, noh, levältä, eikä välttämättä herätä ruokahalua tai saa yhdistämään esanssia juuri vanukkaaseen, mutta liottamisen ja valmistamisen jälkeen haju ja maku muuttuvat neutraaleiksi, joten ei huolta, et edes tajua syöväsi levää.

RAAKA VEGAANINEN VANILJAVANUKAS

 (kahdelle)

2-3dl irish mossia (liotettuna ainakin 8h)
1dl kookosmaitoa tai haluamaasi kasvimaitoa
1dl vettä
0,5tl vaniljajauhetta
Ripaus laadukasta suolaa
1tl lucumaa (ei pakollinen)
1rkl vaahterasiirappia/agavesiirappia (hunaja käy myös, jos et ole vegaani)

Huuhtele irish moss huolella ja  saksi pienemmäksi. Laita kylmään veteen likoamaan yön yli tai vähintään 8h ajaksi. Reseptin mitta 2-3dl riippuu siitä miten jämäkkää vanukasta haluat. Jo kahdella desillä tulee mukavan lusikoitava koostumus, mutta ei vielä "hyllyvä".Valuta vesi levän seasta ja huuhtele uudelleen. Yhdistä levä tehosekoittimessa muiden ainesten kanssa, ja sekoita tasaiseksi. Tässä vaiheessa voit lisätä myös muita mausteita, mikäli niin haluat. Vaihtoehtoina toimivat mainiosti esimerkiksi 1rkl raakakaakaojauhetta + 1tl macaa, 1rkl mitä tahansa marjajauhetta tai villin tuulen iskiessä 1tl lakritsinjuurijauhetta. Lisukkeena toimivat mahtavasti erilaiset marjat, mutta yksi vaihtoehto on myös korvata reseptin vesimäärä sokeroimattomalla marjamehulla, jolloin vanukkaasta tulee valmiiksi marjaisa.


Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi, että vanukas ehtii jähmettyä. Eli jos kaipaat aamupalaksi, suosittelen laittamaan levän likoamaan heti aamusta ja tekemään vanukkaan valmiiksi illalla - näin se ehtii jähmettyä aamuksi.

Kertokaa mitä pidätte - minusta tämä on NIIIIN HYVÄÄ!

❤️Sara

Kommentit

Kokeile myös näitä herkkuja!